Premiere medicale: Cel mai lung lant de transplanturi renale realizat in SUA

Un fost puscas marin american a dezvoltat un sistem inedit prin care au fost salvate 30 de vieti. “Registrul National al Donatorilor de Rinichi” este o alternativa la lungile liste de asteptare pentru pacientii care au nevoie de un transplant, anunta evz.ro.

Primul donator a fost Rick Ruzzamenti, care a dat un rinichi unui pacient necompatibil cu niciun mebru al familiei sale. O ruda a bolnavului a donat, la randul sau, un rinichi pentru un strain si asa mai departe, asemenea unui joc de domino. Intr-un final, 30 de oameni au fost salvati in ceea ce a devenit “cel mai lung lant de transplanturi”. Transplanturile au fost realizate intr-un interval de sase luni, in 17 spitale din 11 state americane.

Coordonatorul actiunii, Garet Hil, fost angajat in Marina americana, a petrecut zile intregi analizand datele fiecarui pacient si posibil donator. El intelege foarte bine prin ce trec cei 90.000 de americani plasati pe listele de asteptare pentru un transplat de rinichi, intrucat fiica sa, in varsta de 10 ani, a testat compatibilitatea a 15 donatori diferiti pana sa il gaseasca pe cel potrivit.

“Cand ne-am confruntat cu aceste sisteme, mi-am spus ca trebuie sa existe o cale mai buna. Si astfel am creat Registrul National al Donatorilor de Rinichi”, povesteste Garet Hil.

 

Autor: Pagina Medicala

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Pe acelasi subiect:

Dancila: Unitatile sanitare din ambulatoriu aflate in proces de acreditare vor putea furniza servicii medicale in 2019

Ministerul Sanatatii extinde la nivel national programul de tromboliza intravenoasa

Plan privind controlul hepatitelor virale in Romania

Sorina Pintea: Peste 10 milioane de euro pentru tratamente in strainatate platiti de Ministerul Sanatatii in acest an

SNMF: Migratia masiva a medicilor de familie – un fenomen previzibil dar controlabil