Premiera nationala la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti Proteza de genunchi personalizata

05/10/2012

Premiera nationala la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti Proteza de genunchi personalizata

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/premiera-nationala-la-spitalul-universitar-de-urgenta-bucuresti-proteza-de-genunchi-personalizata/

La Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, managerul spitalului, conf. univ. dr. Catalin Cirstoiu, a realizat cu succes, ieri 03.10.2012, o operatie de protezare de genunchi personalizata, in premiera, atat la nivel national, cat si la nivelul Europei Centrale si de Est. Protezarea a fost efectuata unei paciente in varsta de 59 de ani care suferea de gonartroza, o boala care afecteaza calitatea articulatiilor de la nivelul genunchilor.

Protezarea de genunchi personalizata “este cea mai moderna metoda de tratare a afectiunilor ortopedice. Oamenii sunt diferiti si atunci trebuie gasite metode personalizate de tratament. E ca si cum un croitor ar face un costum pe talia ta”, a declarat conf. univ. dr. Catalin Cirstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti.

Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti este primul centru din Romania si  printre primele doua centre din Europa care au fost acreditate pentru acest tip de procedura.  “Procesul a durat cateva luni bune pentru ca s-au facut o serie de investigatii, de calibrari ale aparatelor astfel incat sa se standardizeze SUUB, ca un centru care poate sa puna acest tip de implant. Inainte de realizarea interventiei trebuie facuta o rezonanta magnetica a genunchiului intr-un anumit tipar. Apoi se realizeaza radiografii intr-o anumita forma, care este agreata de fabrica producatoare de proteze. Dupa ce se standardizeaza aceste aparate si protocoale de examinare preoperatorie, practic fabrica producatoare de implant trebuie sa-l omologheze. Dupa toate aceste etape, incepe opera de  confectionare a protezei standardizata. Proteza vine deja prestabilita ca dimensiune, design si forma, inclusiv ca instrumentar pentru implantarea ei. Un astfel de implant genereaza un nou concept, o noua forma de arthroplastie ”, a explicat  conf. univ. dr. Catalin Cirstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti.

In urma cu 20 de ani pacienta a suferit o leziune la piciorul stang, provocata de o cazatura puternica pe scari: “acum vreo 20 de ani am cazut pe scarile blocului, s-a umflat piciorul, am mers la medic, am urmat un tratament si cativa ani de zile nu am mai avut probleme. Insa in urma cu 3 ani de zile a inceput sa ma doara piciorul stang. Mergand la medic si facand niste investigatii a reiesit ca la piciorul stang am ligamentul rupt si nu mai am cartilagiu. Am fost trimisa de medicii din Craiova la Bucuresti unde a trebuit sa mi se faca un RMN, radiografii, iar in cele din urma rezultatele au aratat  ca-mi trebuie neaparat proteza”.

Spre deosebire de protezarea de tip clasic, protezarea de genunchi personalizata ofera un timp operator mai scurt, riscul  aparitiei complicatiilor este mai scazut si de asemenea comportamentul postoperator confera o mobilitate mai mare  a protezei.

Din echipa chirurgicala condusa de conf. univ. dr. Catalin Cirstoiu, managerul Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, au facut parte: dr. Dan Popescu, medic specialist ortopedie-traumatologie, dr. Razvan Ene, medic specialist ortopedie-traumatologie, dr. Corina Badiceanu, medic specialist ortopedie-traumatologie si dr. Angelica Bratu, anestezist.

Imagini de la interventia chirugicala veti putea urmari pe www.exploremedicinetv.ro

 

 

Divizia de Comunicare&PR

SANATATEA MEDIA GROUP

E-mail: comunicare[]sanatateamediagroup.ro

Telefon: 0730600094, 0752231577

 

Autor: Sanatatea Media Group

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: