PREDATORR – studiu nou al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

24/05/2013

PREDATORR – studiu nou al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/predatorr-studiu-nou-al-societatii-romane-de-diabet-nutritie-si-boli-metabolice/

poza testare diabetDiabetul zaharat poate fi considerat o adevarata problema de sanatate publica in Romania, in conditiile in care Federatia Internationala de Diabet estimeaza ca aproximativ 1,5 milioane de romani au diabet. Medicii romani considera insa ca afectiunea este subdiagnosticata.

Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice a demarat in 2013 – PREDATORR, Studiul National privind Prevalenta Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezitatii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei si Bolii Cronice de Rinichi, care va oferi o imagine clara asupra situatiei acestor afectiuni in randul romanilor. Studiul este realizat in parteneriat cu Societatea Romana de Nefrologie, rezultate finale urmand a fi publicate la finalul acestui an. PREDATORR se defasoara pe o perioada de 12 luni, pe un esantion reprezentantiv de 2728 de subiecti, din 100 de centre din tara

“Studiul PREDATORR este o adevarata desfasurare de forte, dar rezultatele vor fi extrem de pretioase. Acest studiu isi propune sa estimeze cu o precizie rezonabila prevalenta actuala a diabetului zaharat, a bolii cronice de rinichi si comorbiditatilor asociate (prediabet, obezitate, suprapondere, dislipidemie, hiperuricemie, hipertensiune arteriala, sindrom metabolic) in populatia Romaniei, in conditiile in care pana acum nu am avut aceste date”, a declarat prof.dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Diabetul zaharat afecteaza toate varstele si nu poate fi vindecat

 

Diabetul zaharat poate aparea la orice varsta, indiferent de sex, profesie sau stare materiala, iar odata instalat, nu se poate vindeca. De multe ori, diabetul zaharat poate fi insa prevenit prin respectarea catorva simple principii de stil de viata sanatos. Pe de alta parte, persoanele care sufera deja de diabet zaharat ar trebui sa constietizeze faptul ca un tratament deficitar al acestei boli cronice poate duce la aparitia complicatiilor diabetului, unele dintre ele chiar invalidante. 

Pentru prevenire si educatie in diabetul zaharat, precum si pentru controlul acestei afectiuni, medicii spun ca trebuie sa existe o colaborare foarte buna intre profesionistii implicati in managementul bolii si autoritati in vederea realizarii de campanii de informare cu privire la problematica diabetului zaharat.

Congresul National al Societatii Romane de Diabet – 22-25 mai

 

Pentru o cat mai buna ingrijire a persoanei cu diabet, profesionistii in domeniul medical trebuie sa fie mereu la curent cu ultimele informatii din domeniu. Astfel, in perioada 22-25 mai 2013, la Sibiu (Hotel Ramada) are loc al 39-lea Congres National al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, editie desfasurata sub egida Academiei Romane si sub auspiciile European Association for the Study of Diabetes (EASD)- prin prezenta domnului prof.dr. Andrew Boulton, presedintele EASD. 

Evenimentul reuneste cei mai importanti diabetologi din Romania, precum si invitati speciali din strainatate. Editia din acest an a congresului anunta patru zile de sesiuni plenare si workshop-uri sustinute de peste 80 de speakeri, reprezentand personalitati medicale din Romania si medici cu reputatie din alte 10 tari, invitati speciali cu ocazia editiei din acest an.

In cadrul manifestarii stiintifice, medici diabetologi, nefrologi, cardiologi, chirurgi, oftalmologi, internisti, medici de familie, pediatri, medici rezidenti vor avea ocazia sa participe la dezbateri ample pe marginea metodelor de depistare si management a diabetului si a principalelor complicatii pe care acesta le provoaca, in vederea identificarii celor mai eficiente solutii de ameliorare a calitatii vietii persoanelor care se confrunta cu aceasta boala.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: