Praful iti poate afecta sanatatea in 15 zone din Romania. Vezi pe harta daca locuiesti intr-o zona sigura

08/04/2011

Praful iti poate afecta sanatatea in 15 zone din Romania. Vezi pe harta daca locuiesti intr-o zona sigura

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/praful-iti-poate-afecta-sanatatea-in-15-zone-din-romania-vezi-pe-harta-daca-locuiesti-intr-o-zona-sigura/

Praful ucide anual 200.000 de europeni. Este vorba de praful compus din particule mai mici de 10 microni.  Aceste particule, notate PM10, sunt generate si natural – de vulcani, furtuni, arderi de vegetatie, aerosoli marini etc., dar si de activitatea umana – industrie, trafic, incalzirea locuintelor etc.).

Ele sunt inhalabile, adica trec de filtrul nazal si ajung, cu aerul, in plamani, provocand, astm, cancer pulmonar, moarte timpurie, boli cardiovasculare. Particulele mai mici de un micron pot trece in sange si astfel ataca alte organe interne. Evident, gravitatea efectelor variaza in functie de compozitia particulelor.

Uniunea Europeana a stabilit 915 arii de calitate a aerului (zone si aglomerari), raspandite in toate statele membre. 21 dintre acestea sunt in Romania.

In noiembrie 2009, Comisia Europeana a declansat procedura de infringement impotriva Romaniei, pentru depasiri ale concentratiilor maxime admise de PM10, in 17 din cele 21 de zone.

Concentratiile maxime admise in UE, incepand cu anul 2005, sunt de 50 de micrograme/mc/zi.

Sursa: www.mediafax.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: