Povestea Emiliei si a Implantului Cohlear

10/09/2012

Povestea Emiliei si a Implantului Cohlear

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/povestea-emiliei-si-a-implantului-cohlear/

Luni, 17 septembrie 2012, incepând cu ora 9:00, la Spitalul Regina Maria o echipa de medici  va realiza un implant cohlear la o pacienta in vârsta de 10 ani, din Chisinau. Realizarea acestei intervenții chirurgicale este posibila, in primul rând, datorita efortului si dorintei extraordinare a mamei micutei paciente, care lupta pentru ca fiica ei sa aiba o viata normala. In acest sens, datorita Asociatiei Darul Sunetului, care s-a implicat la strângerea unei parti semnificative din suma necesara, cât și implicarii Clinicii Urechii, care a donat o suma substantiala de bani, implantul cohlear se va putea realiza.

Implantul cohlear este un dispozitiv medical care inlocuieste functia urechii interne afectate. Spre deosebire de protezele auditive, care amplifica sunetul, implantul cohlear lucreaza in locul partii afectate a urechii interne pentru a oferi semnale sonore catre creier. Daca pierderea auzului este profunda, o amplificare a acestuia cu ajutorul protezelor auditive nu ar ajuta cu nimic, singura solutie salvatoare ramânând implantul cohlear.

In Romania exista deficiente in procedura de alocare de fonduri si de achizitie a dispozitivelor prin Programul National de Implant Cohlear. Programul distribuie anual doar câteva zeci de implanturi, acesta fiind un numar mult prea mic fata de o lista de asteptare care cuprinde un numar substantial de cazuri, având in vedere ca in România, in fiecare an, se nasc peste o suta de copii, cu pierdere de auz neurosenzorial bilateral sever-profund. Acesti copii au nevoie, pâna la vârsta de maxim doi ani, de un implant cohlear.

Cu o problema majora in acest sens se lupta si Republica Moldova unde posibilitatile pentru realizarea acestui tip de interventie medicala sunt reduse: populatia nu este informata cu privire la implantul cohlear si nu exista pregatire specializata in domeniul audiologiei. In ciuda faptului ca implantul si procesorul de sunet aferent costa 26.500 Euro, o suma uriasa pentru o familie normala, in Republica Moldova nu sunt alocate bugete pentru tipul acesta de interventie.

Din fericire, soarta Emiliei Protic, pacienta care va fi implantata luni la Spitalul Regina Maria, este diferita și asta deoarece mama sa, Ludmila Popazov, a inceput sa studieze logopedia tocmai pentru a-și ajuta fiica sa aiba o viața normala. Tot datorita mamei sale, Emilia a reusit sa frecventeze o scoala normala, insa, in prezent, micuta are mare nevoie de realizarea acestui implant deoarece protezele auditive au devenit ineficiente și nu o mai pot ajuta in acest an scolar sa isi continue studiile.

Ludmila a studiat vreme de 4 ani coregrafia, iar dupa obtinerea diplomei s-a casatorit si a nascut doua fetite. Dupa nasterea celui de-al doilea copil, Emilia, care suferea de surditate, familia s-a destramat. Dupa destramarea familiei, mama s-a mutat impreuna cu cele doua fete intr-un sat din afara Chisinaului, la bunici, continuând sa-si intretina singura copiii cu o slujba de director artistic la un institut cultural, slujba care ii aduce un venit de doar 900 lei moldovenesti, adica 50 euro pe luna.

Mama Emiliei a fost rasplatita pentru efortul depus in a-si ajuta copilul si a avut norocul de a merge la preselectia emisiunii “Dansez pentru tine” din  Chisinau. Ludmila a fost aleasa in calitate de concurenta pentru a lupta sa indeplineasca visul copilului ei. La sfârsitul anului 2008, aceasta a obtinut sansa de a primi in cadrul emisiunii, doua aparate de protezare foarte performante, dar din pacate nu a reusit sa câstige finala si sa poata sa isi permita operatia de implant cohlear pentru fetita ei.

Ambitia si tenacitatea Ludmilei nu se opresc doar la fiica ei. Ea lucreaza intr-o organizatie sociala numita „Casa sperantei” din Chisinau, unde preda si altor parinti logopedia pentru a le dezvalui noi orizonturi de comunicare acestor copii. In paralel, este studenta in anul doi, la Universitatea „Ion Creanga” din Chisinau, unde invata meseria de psihopedagog, pentru a-si completa cunostintele ce ii sunt necesare in demersul sau. Ludmila are toata increderea ca efortul ei va rodi atât pentru Emilia, cât si pentru alti copii cu probleme similare si isi urmeaza cu speranța visul.

 Micuta Emilia, va pasi pe un nou drum, animat de sunete clare si curate, alaturi de mama ei care a reusit sa faca interventia posibila cu ajutorul asociatiei Darul Sunetului si al sponsorilor ei din Germania, Cluj si Timisoara precum si cu sprijinul Clinicii Urechii.

Echipa care va efectua interventia Emiliei este formata din dr. David Lucian, cofochirurg, dr. Janes Rebol, cofochirurg la Spitalul Universitar Maribor din Slovenia, dr. Tudor Adrian, audiolog pentru reglajul implantului cohlear, seful compartimentului de audiologie la Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii “Grigore Alexandrescu”, dr. Mazilu Roxana, medic specialist ORL, reglajul implantului cohlear in echipa, dr. Dan Masariu, medic specialist ORL la Clinica Urechii din Bucuresti, dr. Dan Corneci, anestezist, dr. Stoica Gabriela, logoped psiholog.

 

Divizia de Comunicare&PR SANATATEA MEDIA GROUP
E-mail: comunicare[]sanatateamediagroup.ro
Telefon: 0730600094, 0752231577

Autor: Dorina Pirau

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: