Pot fi imunomodulatorii folositi in tratarea BPOC?

29/03/2011

Pot fi imunomodulatorii folositi in tratarea BPOC?

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pot-fi-imunomodulatorii-folositi-in-tratarea-bpoc/

Prezenta unor titruri crescute de autoanticorpi in sangele unor pacienti diagnosticati cu boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) indica faptul ca poate fi vorba despre o componenta a raspunsului autoimun al organismului, se arata intr-un studiu realizat de cercetatorii spanioli. Potrivit acestora, in concordanta cu cercetarile anterioare, rezultatele recente au demonstrat ca valorile crescute ale autoanticorpilor sunt caracteristice mai multor boli autoimune
Din pacate, insa, deoarece acest studiu a fost realizat doar la nivel observational, pe baza rezultatelor obtinute nu se poate spune daca exista o relatie de cauzalitate intre autoimunitate si BPOC sau daca este vorba despre o reactie a organismului ca urmare a distrugerii tesutului pulmonar.

Cu toate acestea, specialistii sunt optimisti. Ei spun ca, pe viitor, imunomodulatorii ar putea deveni o optiune importanta de tratament pentru bolnavii diagnosticati cu BPOC. Pentru aceasta insa, subliniaza ei, intrucat BPOC este o boala heterogena ce include mai multe componente (inflamator, structural, simptomatic, efecte sistemice, microbiologice etc.), este mai mult decat necesara coroborarea rezultatelor unor studii realizate pe aceste segmente.

Esantionul utilizat de cercetatorii spanioli a inclus 328 de pacienti cu BPOC, aflati la trei luni dupa o prima spitalizare pentru exacerbarea bolii, si 67 de persoane in grupul de control. Varsta medie a acestora a fost de 67-68 de ani, iar mai mult de 90% dintre subiectii ambelor grupuri au fost barbati.  

Echipa de specialisti intentioneaza sa evalueze si sa urmareasca in continuare aceiasi pacienti pentru a investiga potentialul lor antigen care determina raspunsul autoimun al organismului si sa analizeze relatia dintre acesta si istoricul natural al bolii fiecarei persoane in parte.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Vlad Voiculescu: Solutia militara nu este o solutie pentru Romania

OMS: 1 miliard de doze de vaccin anti-Covid administrate in regiunea europeana

Dr. Catalina Poiana: Controlul osteoporozei trebuie sa fie o prioritate

Asociatiile de pacienti: Romania nu se confrunta doar cu problema Covid

UMF “Iuliu Hatieganu”, in topul celor mai bune universitati