Poate fi aplicata, incepand din august, OUG care prevede acordarea unor cresteri salariale?

16/08/2023
Poate fi aplicata, incepand din august, OUG care prevede acordarea unor cresteri salariale?

Poate fi aplicata, incepand din august, OUG care prevede acordarea unor cresteri salariale?

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/poate-fi-aplicata-incepand-din-august-oug-care-prevede-acordarea-unor-cresteri-salariale/

Poate fi aplicata OUG nr. 63/2023 care prevede acordarea unor cresteri salariale incepand cu luna august?! Desigur. Doar ca aplicarea ei va genera reducerea altor drepturi salariale (a sporurilor pentru conditii de munca sau a altor sporuri), precizeaza Federatia Solidaritatea Sanitara.

Potrivit organizatiei sindicale, problema este chiar mai complicata decat atat deoarece scaderea altor venituri salariale poate afecta:

“- Aceiasi angajati, caz in care cresterea este de fapt cvasi-inexistenta.
 – Alti angajati (ridicand o adevarata problema etica),
Adica, este o aplicarea ce nu ar determina de fapt cresteri salariale pentru marea majoritatea a angajatilor din Sanatate.
Adica, cresterea drepturilor salariale este in fapt (prin consecinte) inaplicabila.

De ce se intampla asta?
Din cauza lipsei de profesionalism a celor care au participat la transpunerea acestor drepturi in text de lege. Deoarece guvernantii nu cunosc sistemul sanitar iar altii sau grabit sa fie de acord cu un astfel de act normativ (pentru a simula obtinerea unor rezultate inaintea celor aflati in proteste) rezultatul il constituie o astfel de aberatie.
Poate fi modificat acest act normativ?
Da. Insa nu inainte de luna septembrie.”, transmit sindicalistii din Sanatate.

(1) Federatia „Solidaritatea Sanitara” a transmis Guvernului Romaniei textul de modificare astfel incat aceste cresteri salariale (alaturi de altele) sa fie unele reale.
(2) Deoarece OUG nr. 63/2023 a modificat legea nr, 153/2023, aceasta fiind o lege organica, iar Guvernul nu este abilitat (intre sesiunile parlamentare) sa modifice legi organice, modificarea nu poate fi efectuata inainte de intrunirea Parlamentului. (In aceeasi logica, Guvernul nu poate da o OUG pentru limitarea angajatilor care beneficiaza de indemnizatia de hrana si de voucherul de vacanta inainte de luna septembrie, daca respecta legea. Daca respecta angajatii din Sanatate atunci nu va face acest lucru deloc.”

Sursa: Federatia “Solidaritatea Sanitara” din Romania/FB

Etichete: cresteri salariale august 2023, cresteri salariale sanatate, OUG nr. 63/2023

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: