Plangere penala depusa la DNA impotriva deturnarii a 2,4 miliarde de EUR de catre functionarii Ministerului Sanatatii

20/10/2015

Plangere penala depusa la DNA impotriva deturnarii a 2,4 miliarde de EUR de catre functionarii Ministerului Sanatatii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/plangere-penala-depusa-la-dna-impotriva-deturnarii-a-24-miliarde-de-eur-de-catre-functionarii-ministerului-sanatatii/

dnaSe solicita cercetarea functionarilor Ministerului Sanatatii (MS) responsabili pentru deturnarea din bugetului statului a aproximativ 2,4 mlrd de EUR catre furnizorii de medicamente, vatamand astfel interesele legitime ale pacientilor, prin plata unor tarife ilegale aplicate medicamentelor, mentinute timp de peste sase ani si fara temei legal la un nivel exagerat, prin amanarea revizuirii tarifelor in conformitate cu cerintele Ordinului MS nr. 75/2009.

In data de 16 octombrie 2015, am depus o plangere penala la DNA prin care am solicitat cercetarea functionarilor MS pentru fapte ce intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, prevazuta de art. 297 din Codul penal, raportat la art. 305 din Codul penal, iar cercetarile ce se vor efectua vor proba cert savarsirea in concurs si a infractiunilor reglementate prin art. 289-292 din Codul penal, detalii suplimentare aici: https://www.tody.ro/document/2015-10-16-Senator-Valeriu-Todirascu-Plangere-penala-DNA-impotriva-Guvernului-privind-pretul-medicamentelor

Desi bugetul sanatatii s-a triplat in ultimii zece ani, calitatea ingrijirilor medicale nu s-a ameliorat sensibil si nici proportional cu fondurile alocate, din cauza risipei si furtului, situate la cote inspaimantatoare in acest domeniu.

O mare parte din bugetul sanatatii, aproximativ 40%, este cheltuita pentru medicamentele oferite pacientilor in mod gratuit sau compensat in diverse procente.

Pretul acestor medicamente este insa, de multe ori, mai mare decat in tari cu nivel de trai mult mai ridicat, fapt semnalat inclusiv in Raportul emis de catre NICE International in anul 2012, dupa o cercetare efectuata la cererea Guvernului, in care se mentioneaza ca Romania plateste, pentru multe medicamente compensate, preturi mai mari decat in Marea Britanie.

Constatand aceasta anomalie, MS a emis Ordinul nr. 75/2009 in care s-a reglementat metodologia de stabilire a pretului maximal al medicamentelor de uz uman, unde la art. 5 alin. (5) se mentioneaza: „Pretul trebuie sa fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic pret al aceluiasi medicament din lista tarilor cu care se efectueaza comparatia, prevazute la art. 6”, iar la art. 5 alin. (8) se mentioneaza: „Pretul se avizeaza pentru o perioada limitata de un an, calculata de la data avizarii”.

Desi Ordinul nr. 75/2009 nu a fost abrogat, MS s-a decis sa il puna in aplicare abia in februarie 2015, si aceasta in urma presiunilor exercitate de forurile financiare internationale.

Timp de 6 ani, asiguratii din sistemul public de sanatate si toti cetatenii romani, contribuabili la bugetul de stat, au continuat sa plateasca preturi exagerate pentru medicamente, dupa estimarea ministrului sanatatii mai mari cu 20%, in medie, fata de ce ar fi platit daca Ordinul nr. 75/2009 ar fi fost pus in aplicare, detalii aici: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20249460-nicolae-banicioiu-medicamentele-vor-ieftini-20-1-iulie.htm

Daca se aproximeaza prejudiciul produs prin neaplicarea acestui ordin, la un buget al sanatatii de peste 5 miliarde de EUR pe an, costurile pentru medicamente reprezentand 40%, deci aproximativ 2 miliarde de EUR pe an, 20% ar insemna aproximativ 400 de milioane de EUR pe an.

Astfel, s-a generat deturnarea a aproximativ 2,4 mlrd EUR catre furnizorii de medicamente, suma care reprezinta valoarea pagubei aduse bugetului statului si vatamarii intereselor legitime ale pacientilor, prin plata timp de peste sase ani a unor tarife ilegale aplicate medicamentelor, care in perioada 2010-2015 au fost mentinute fara temei legal de catre MS, la un nivel exagerat, prin amanarea revizuirii tarifelor in conformitate cu cerintele Ordinului nr. 75/2009.

Pentru a afla sumele reale si baza legala pe baza careia s-au platit in plus acestea, in data de 16 martie 2015, in plenul Senatului, am adresat o intrebare ministrului sanatatii, detalii aici: http://www.senat.ro/PDFIntrebari%5CTodirascu%20V%202778%20b.pdf, la care, in 15 septembrie 2015, am primit urmatorul raspunsul de aici: http://www.senat.ro/PDFIntrebari%5CR%20la%2016%2003%20Todirascu%20V%202778%20b.pdf, in care MS nu abordeaza in mod concret niciuna din intrebarile adresate de mine, ci se incearca, fara succes, o motivare a incapacitatii MS de a scadea preturile medicamentelor: „trebuie luat in considerare faptul ca diminuarea preturilor pentru medicamentele fara alternative terapeutice prezinta risc ridicat de retragere a medicamentului de catre detinatorul de autorizatie de punerea pe piata, ceea ce conduce la neasigurarea tratamentului pentru pacientii care depind de aceste medicamente”.

Aceasta afirmatie este in mod evident falsa, pentru ca Ordinul nr. 75/2009 stabileste ca pretul medicamentelor va fi stabilit la nivelul pretului minim utilizat pe piata oricarei alte tari europene din cele 12 si nu ar avea niciun sens ca in Romania sa nu fie avantajos un pret care in alta tara europeana este acceptat.

Acest ultim fals argument si toate celelalte mentiuni din raspunsul Ministerului Sanatatii la intrebarea mea, care incearca sa motiveze lipsa de actiune a MS in cei 6 ani in care Ordinul nr. 75/2009 nu a fost pus in aplicare, pun in evidenta fapte cu privire la eludarea prevederilor legale, cu intentie si nu din neglijenta in serviciu, ceea ce reprezinta infractiuni de abuz in serviciu in detrimentul asiguratilor si in favoarea producatorilor si importatorilor de medicamente.

Faptul ca, Ordinul nr.75 s-a pus, pana la urma, in aplicare si preturile medicamentelor au putut fi reduse, arata ca acest demers putea fi facut, conform reglementarilor legale, inca din anul 2009, ceea ce ar fi redus cheltuielile cu medicamentele cu sute de milioane de euro anual.

Senator Valeriu Todirascu

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Cseke Attila: Este nevoie de o noua abordare a campaniei de vaccinare, mai ales in zonele rurale

Metodologie noua de monitorizare a sarcinii | Carnetul gravidei

DSP Sibiu: Includerea medicilor de familie in activitatea de eliberare a certificatelor verzi

Streinu-Cercel: Sistemul sanitar din Romania este blocat in momentul de fata

Autoritatile vor sa atinga pragul de imunizare colectiva pana la finalul anului