Pintea: Am pus si eu o intrebare retorica: Trebuie sa fie scandal ca sa mearga sistemul?

12/06/2019

Pintea: Am pus si eu o intrebare retorica: Trebuie sa fie scandal ca sa mearga sistemul?

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pintea-am-pus-si-eu-o-intrebare-retorica-trebuie-sa-fie-scandal-ca-sa-mearga-sistemul/

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, spune ca sistemul informatic de sanatate este gestionat de CNAS si a subliniat ca au fost platiti ‘bani grei’ pentru pregatirea unor oameni care sa asigure mentenanta acestuia, dar care nu se pricep .

“Nu Ministerul Sanatatii gestioneaza acest sistem. MS nu a contractat, nu a platit si nu gestioneaza sistemul. Sistemul este gestionat de CNAS. In mare masura, dau dreptate medicilor de familie, pentru ca eu sunt in legatura directa cu cativa dintre ei si de fiecare data, in fiecare zi, imi aduc la cunostinta ceea ce se intampla. De altfel, de aceea am si luat decizia schimbarii conducerii casei, am luat decizia verificarii acestui sistem inca de acum cateva luni. Au fost pregatiti oameni pe bani grei ca sa poata mentena acest sistem din interior, dar care nu se pricep. (…) Mi s-a spus in felul urmator: cardul beneficiaza de un contract de mentenanta pentru functionarea cardului de sanatate iar pentru prescriptia electronica exista o procedura lansata in acest sens. (…) Am inteles ca de astazi dimineata sistemul merge, am pus si eu o intrebare retorica: trebuie sa fie scandal ca sa mearga sistemul? Am cerut mai multe date, dar, repet, nu Ministerul Sanatatii gestioneaza acest lucru iar CNAS nu este in subordinea MS, este doar in coordonare”, a declarat Pintea la Realitatea Tv, citata si de Agerpres.

Potrivit demnitarului, sistemul informatic a fost contractat incepand din anul 2012 si a fost modificat de nenumarate ori, dar fara sa se tina cont de anumite aspecte, precum numarul mare de utilizatori in acelasi timp.

“Din pacate, nu functioneaza, nu s-a tinut cont de numarul mare de utilizatori in acelasi timp, nu s-a tinut cont de anumite aspecte. Pe de alta parte, s-au risipit bani pe pregatirea unor persoane care sa menteneze sistemul si care nu se pricep, nu au fost pregatiti corespunzator. Lucrurile acestea nu se pot rezolva de pe o zi pe alta”, a mai precizat Pintea conform surselor citate.

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) a avertizat ca sistemul informatic de sanatate se afla in colaps si solicita rezolvarea problemelor si adaptarea normelor de activitate la ritmul de functionare a sistemului.

Etichete: sistem informatic de sanatate, mentenanta sistem informatic, cardul de sanatate, cnas, ministerul sanatatii, medicii de familie

Autor: FormareMedicala.ro

2 Comentarii

  1. Paldau Ion says:

    Si CNAS CUI APARTINE?Cred ca KLINGONIENILOR DE PE MARTE!! Minciunii sfruntate de BUGETARI CU 5000 EURO SALAR!!

  2. Dr Cristina Badescu says:

    Cand vom da retete si bilete de trimitere simple fără relație cu CNAS atunci o sa se trezească si autoritățile. Oricum RUSINE pentru umilință la care ne supuneti . Nu mai vorbesc de încremenirea valorii serviciilor.
    Si mai vă întrebați de ce pleacă medicii?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Urmatoarele saptamani, relevante privind evolutia tulpinii Omicron

Medicul Irinel Popescu, trimis in judecata de DNA

Campanie de informare: Comportamentul preventiv sa fie regula

Proiectul privind certificatul digital COVID va ajunge, in cateva zile, in Parlament

Rafila: Dezvoltam un proiect care permite testarea extinsa la nivelul medicilor de familie