Peste 60% dintre romani nu merg la dentist. Ce sa mananci ca sa ai dinti sanatosi?

18/03/2011

Peste 60% dintre romani nu merg la dentist. Ce sa mananci ca sa ai dinti sanatosi?

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/peste-60-dintre-romani-nu-merg-la-dentist-ce-sa-mananci-ca-sa-ai-dinti-sanatosi/

Datele ultimului Eurobarometru cu privire la sanatatea orala arata ca 66% dintre conationali nu merg la dentist nici macar o data pe an. Acest studiu ne claseaza pe ultimul loc in Europa la capitolul sanatate orala.

Romanii isi motiveaza absenta dintr-un cabinet stomatologic mentionand ca pretul controalelor si al tratamentelor dentare este destul de ridicat. De asemenea, 33 la suta dintre conationali nu iau in serios problemele dentare, iar 16 la suta considera ca nu au nevoie de o interventie stomatologica deoarece poarta proteze.

Spre deosebire de romani, studiul arata ca 83 la suta dintre olandezi au fost cel putin o data pe an la medicul stomatolog, urmati de danezi – 78 la suta, luxemburghezi – 77 la suta si germani – 77 la suta. Francezii merg la dentist intr-un procent de 52 la suta, arata Eurobarometrul. Potrivit cercetarii, jumatate dintre europeni au declarat ca au fost la dentist pentru un control de rutina sau pentru detartrare. O treime dintre ei au mers pentru un tratament banal si aproape un european din cinci, pentru un tratament de urgenta.

Medicii stomatologi spun ca, daca ne dorim dinti sanatosi si un zambet de invidiat, trebuie sa fim atenti la alimentele pe care le mancam. Specialistii sustin ca o combinatie intre dinti sanatosi si albi este rezultatul unei diete echilibrate, in niciun caz al sedintelor de “infrumusetare” la un cabinet stomatologic.

Fructele si legumele, in special cele consistente, tari, curata dantura dupa o masa copioasa. “Sunt situatii in care nu putem apela la periajul dintilor şi atunci este indicat sa consumam la desert un mar, o para sau o gutuie, deoarece aceste alimente ajuta la curatarea dinţilor”, spune medicul stomatolog Stela Nicolaescu. Medicul precizeaza ca morcovul este recomandat dupa ce am mancat alimente “lipicioase”, cum ar fi mamaliga sau piureul de cartofi.

Sursa: www.mediafax.ro

autor

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: