Peste 500 de cazuri noi de HIV diagnosticate in 2019

03/12/2019

Peste 500 de cazuri noi de HIV diagnosticate in 2019

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/peste-500-de-cazuri-noi-de-hiv-diagnosticate-in-2019/

506 cazuri noi de infectie cu HIV au fost diagnosticate in acest an, potrivit medicului Adrian Streinu Cercel de la Institutul National de Boli Infectioase ‘Prof. Dr. Matei Bals’.

In Romania sunt infectate cu HIV 16.190 persoane, dintre acestea 9.793 fiind barbati si 6.397 femei.

“In general, datele sunt cat se poate de bune. (…) Pacientul infectat cu HIV de astazi nu mai seamana deloc cu pacientul infectat cu HIV din 1985. Astazi iei o pastila pe zi, care contine 3 sau 4 ingrediente, si duci o viata absolut normala.(…) Evident ca in cursul vietii pot sa apara tot felul de alte lucruri, care sunt ale vietii curente. Cu HIV-ul nu se termina de azi pe maine. Si nu se termina din cauza noastra, a oamenilor, pentru ca nu ne protejam. Trendurile in Romania sunt cat se poate de bune: a scazut numarul de infectii si scade in mod constant. Cei care sunt inregistrati cu HIV sunt bine monitorizati si sunt directionati catre centre regionale si evident ca numarul de noi infectii a scazut. In 2018, toate trendurile au fost descrescatoare. Mai avem probleme cu femeia gravida care provine din cohorta, in sensul ca unele refuza sa faca profilaxia pentru nou nascut. Si pentru ca nu sunt de acord, s-a facut un registru in care sunt trecuti toti nou nascutii din femei seropozitive si pe care ii monitorizam”, a declarat dr. Adrian Streinu Cercel, managerului la Institutului Matei Bals din Capitala, citat de Agerpres.

Secretarul de stat Horatiu Moldovan, spune ca ministerul Sanatatii are in vedere cresterea bugetului programului national de HIV-SIDA.

Conform sursei citate, el a admis ca exista uneori dificultati in aprovizionarea cu medicamente a pacientilor cu HIV, dar ca acestea tin mai mult de fabricarea acestor medicamente.

Etichete: HIV, HIV-SIDA, diagnostic HIV, teste HIV, tratament HIV, Institutul Matei Bals

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: