Peste 200 de centre comunitare integrate vor fi realizate prin PNRR

21/11/2023
Peste 200 de centre comunitare integrate vor fi realizate prin PNRR

Peste 200 de centre comunitare integrate vor fi realizate prin PNRR

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/peste-200-de-centre-comunitare-integrate-vor-fi-realizate-prin-pnrr/

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a declarat peste 200 de centre comunitare integrate vor fi realizate prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). El a adaugat ca exista nevoia unei astfel de structuri in conditiile in care medicii de familie au responsabilitate doar pentru listele lor de pacienti.

“Noi am pierdut aceasta notiune a medicinii comunitare in momentul in care medicina de familie din Romania a fost schimbata ca si concept si un medic de familie nu are responsabilitate decat pentru lista lui de pacienti. (…) Deci, exista aceasta nevoie pe care incercam sa o dezvoltam si sa o readucem, nu stiu daca neaparat acolo unde a fost, dar sa o aducem la o zona functionala, sa dezvoltam medicina comunitara. Acum, prin PNRR, se fac peste 200 de centre integrate comunitare, unde medicii de familie, asistentii medicali, moasa, asistentii comunitari ar trebui sa lucreze pentru sanatatea comunitatii”, a explicat ministrul, potrivit Agerpres.

Totodata, el a subliniat importanta resurselor umane calificate.

“2.500 de cabinete de medicina de familie se doteaza. Avem foarte, foarte multe ambulatorii de specialitate care sunt renovate si dotate, insa uitam un lucru important si incercam si aici sa compensam cat se poate, dar asta e un proces – partea de resurse umana calificata, pentru ca transformarea unui medic din dispecer in investigator – sfatuitor, investigator – prescriptor si cel care rezolva pana la urma marea majoritate a unei probleme medicale (…) este cea care poate sa dea incredere si in sistemul de sanatate si sa-l faca sustenabil”, a mai precizat Alexandru Rafila.

Etichete: centre integrate comunitare, cabinete de medicina de familie, rafila, PNRR

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: