Peste 20% din cazurile anuale de cancer sunt provocate de fumat

31/05/2013

Peste 20% din cazurile anuale de cancer sunt provocate de fumat

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/peste-20-din-cazurile-anuale-de-cancer-sunt-provocate-de-fumat/

poza fumatul cauzeaza cancerFumatul cauzeaza nu doar cancer pulmonar si laringian, ci este responsabil in mod direct si de 20% dintre cazurile anuale de cancer, dintre care aproximativ 40.000 identificate in Spania. Sunt rezultatele unui studiu realizat de Institutul Catalan de Oncologie, pe un esantion de 440.000 de persoane, timp de aproximativ de 11 ani. In acest timp 14.000 dintre voluntarii implicati in cercetare au dezvoltat o forma de cancer determinata de consumul de tutun. Institutul a facut public acest studio cu ocazia Zilei Mondiale Impotriva Fumatului, marcata pe 31 mai.

Cercetarea realizata in Spania mai arata si ca fumatul cauzeaza 80% din totalul tumorilor de plamani si de laringe si intre 20-50% din totalul celorlalte tumori care afecteaza tractul digestiv, sistemul respirator sau tractul urinar. Pe langa acestea, fumatul este cauza principala pentru 25% din tipurile de cancer hepatic, pentru 14% din cazurile de tumori ovariene si pentru 8% din totalul cazurilor de cancere renale.

Acelasi studiu a mai relevat faptul ca in Spania 200.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer, dintre aceste cazuri 40.000 fiind cauzate direct de fumat. De asemenea, in alte tari europene, precum Italia, Marea Britanie, Olanda, Germania, Grecia, Danemarca si Suedia apar anual 270.000 de noi cazuri de tumori determinate de consumul de tutun.

Cercetarea medicilor catalane face parte dintr-un proiect derulat la nivel european, care studiaza prevalenta cancerului si conduita alimentara a europenilor din 10 tari. Participantii la studii au fost selectati in anii ’90 si urmariti in acest ani din perspectiva stilului de viata, a obisnuintelor de consum alimentar, din perspectiva consumului de tutun, precum si a frecventei cu care fac miscare. 

 

Sursa stire: Agerpres/EFE

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: