Permite legea autoritatilor locale sa acorde facilitati cabinetelor de Medicina de Familie?

11/03/2016

Permite legea autoritatilor locale sa acorde facilitati cabinetelor de Medicina de Familie?

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/permite-legea-autoritatilor-locale-sa-acorde-facilitati-cabinetelor-de-medicina-de-familie/

medici-studenti-medicina-practicaMulte cabinete medicale care pana in prezent au beneficiat de facilitati din partea administratiilor publice locale, sunt acum in situatia in care li se solicita chirie si/sau impozit pe cladire pe motiv ca cei de la Curtea de Conturi dezaproba aceste facilitati.

In multe cazuri, medicilor de familie li s-au pus in vedere sa aduca argumente juridice care sa confirme ca administratiile publice locale ar avea dreptul sa acorde acele facilitati.

Legea administratiilor publice locale  nr. 215/2001 reglementeaza in ce conditii si cui i se pot acorda facilitate de acest gen, astfel:

ART 124:  Consiliile locale si consiliile judetene pot da in folosinta gratuita, pe termen limitat, bunuri mobile si imobile proprietate publica sau privata locala ori judeteana, dupa caz, persoanelor juridice fara scop lucrativ, care desfasoara activitate de binefacere sau de utilitate publica ori serviciilor publice.

Conform O.G. nr.124/ 1998, cabinetul medicului de familie este furnizor  de servicii publice, prin urmare, Art. 124 din legea administratiei publice locale  se aplica si in cazul cabinetului medicului de familie.

Indiferent ca acel cabinet medical este de stat sau privat  conform O.G. 124, cabinetul medical este furnizor de servicii  publice.

Ordonanta de Guvern nr. 124/1998:
ART 1  (1) Cabinetul medical este unitatea cu sau fara personalitate juridica, furnizoare de servicii publice, de stat sau private, de asistenta medicala umana preventiva, curativa, de recuperare si de urgenta.

Din necunoasterea acestei O.G. 124 , Curtea de Conturi  si administratiile publice locale au considerat sau considera  in continuare ca acele cabinete medicale nu ar avea dreptul sa beneficieze de facilitati din partea  administratiilor publice locale.

Legea 95/ 2006  la art. 691, la fel, prevede aceasta posibilitate.
(1)    Autoritatile administratiei publice locale pot acorda facilitati si stimulente aferente instalarii unui medic, infiintarii si functionarii cabinetului de medicina de familie, in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare.

 

 

Autor: Soós Szabó Klára

1 Comentarii

  1. Ali says:

    Legea vad ca spune facilitatii “pe termen limitat” deci nu poti pe toata viata. Apoi, Exista o lege prin care autoritatile publice trebuie sa vanda spatiile cu destinatie de cabinete medicale fie celor care le detin, fie prin licitatie publica. OU 68/2008. Nu le mai pot inchiria, concesiona. Acum s-a gasit modalitatea de inchiriere prin licitatie ca spatiu public fara a mai preciza ca este spatiu medical. Bine, inchirierea este pana la varsta pensionarii, apoi contractul se incheie chiar daca medicul mai ramane in activitate.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: