Pastilele cu estrogen pot reduce riscul aparitiei cancerului la san

07/03/2012

Pastilele cu estrogen pot reduce riscul aparitiei cancerului la san

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pastilele-cu-estrogen-pot-reduce-riscul-aparitiei-cancerului-la-san/

pastile estrogen cancer sanFemeile carora li se prescrie estrogen la menopauza au un risc mai scazut de cancer la san chiar si la ani buni dupa incetarea tratamentului, arata un nou studiu realizat la Centrul de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson din Seattle. Vestile sunt imbucuratoare, mai ales pentru femeile care iau pastile cu estrogen dupa histerectomie pentru a tine sub control simptomele menopauzei declansate de aceasta interventie.

Studiul a aratat ca femeile care, dupa histerectomie, au luat pastile cu estrogen dupa operatie timp de aproximativ sase ani aveau sanse mai mici cu 20% de a dezvolta cancer la san fata de cele carora nu le-a fost administrat hormonul. Beneficiile tratamentului dureaza pana la 5 ani dupa incetarea sa.

Garnet Anderson, autorul principal al studiului, a declarat: β€žIn cazul femeilor care sufera de simptome puternice de menopauza si carora li s-a facut o histerectomie, tratamentul bazat exclusiv pe estrogen reprezinta o abordare corecta si eficienta.”

Medicii recomanda de foarte mult timp tratamente pe baza de hormoni pentru femeile la menopauza, pentru a diminua simptome precum bufeurile si transpiratia abundenta din timpul noptii. Noul beneficiu nu este singurul atribuit estrogenului, tratamentele pe baza de hormoni fiind considerate benefice pentru oase sau inima.

Studii anterioare privind tratamentele cu estrogen administrat fie singur, fie in combinatii cu alti hormoni, au avut rezultate ingrijoratoare – risc de cancer uterin, cheaguri de sange sau risc marit de atac cerebral. Noul studiu a analizat aproape 8000 de femei cu varste cuprinse intre 50 si 79 de ani care fusesera supuse unei histerectomii. Aproximativ jumatate au luat pastile cu estrogen, restul primind un placebo. Majoritatea au facut mamografii anuale, ele fiind monitorizate timp de 12 ani.

In grupul care a primit estrogen, doar 151 au dezvoltat cancer la san, fata de 199 in cazul administrarii de placebo. Astfel, in cazul tratamentului cu estrogen, riscul este diminuat cu 23%. In plus, in grupul placebo au fost inregistrate 16 decese in randul femeilor cu cancer la san, fata de doar 6 in cazul celor care primisera estrogen.

Autor: Alina Popescu

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: