Parteneriat pentru Scoala de Excelenta in domeniul chirurgiei pediatrice

11/02/2015

Parteneriat pentru Scoala de Excelenta in domeniul chirurgiei pediatrice

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/parteneriat-pentru-scoala-de-excelenta-domeniul-chirurgiei-pediatrice/

Operatii-de-patologie-urinara-in-premieraUna dintre cele mai prestigioase institutii de invatamant din Europa, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti va sprijini initiativa Districtului Rotary 2241 Romania si Republica Moldova de formare si dezvoltare a unei scoli de excelenta in domeniul chirurgiei pediatrice, domeniu medical care nu este inca suficient dezvoltat in Romania.

Pentru aceasta, cele doua entitati de prestigiu au incheiat un parteneriat de colaborare pentru o perioada de 5 ani prin care isi propun sa se promoveze si sa se sustina reciproc pentru realizarea obiectivelor proprii.

“Un astfel de demers, meritoriu pentru medicina, dar si pentru societatea noastra in ansamblul ei, nu poate decat sa aseze cu prioritate sanatatea si identitatea romaneasca pe harta emblematica a normalitatii. Pe noi, ca profesori in medicina si in special ca medici, nu poate decat sa ne bucure prezenta unor astfel de initiative venite din partea unor oameni de calitate si inalta tinuta precum a celor din Clubul Rotary Romania care, prin proiecte bine conturate, vin sa sprijine dezvoltarea, in ritm european, si a medicinei romanesti” a declarat Acad. I. Sinescu, rectorul UMF Carol Davila.

“Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Districtul Rotary 2241 Romania si Republica Moldova, remarcandu-se printr-o bogata traditie a implicarii in modelarea si sprijinirea activitatii sociale , au decis sa sprijine eforturile de formare si dezvoltare a unei scoli de excelenta in domeniul chirurgiei pediatrice cardiace in Romania. Ne bucuram si suntem onorati sa avem alaturi de noi un partener atat de important si suntem convinsi ca ne vom atinge scopul si anume acela de a sprijini initiativele in domeniul social, medical si cultural, atat in tara cat si peste hotare”, a declarat si Petrisor Diculescu, Guvernator Districtul Rotary International 2241 Romania-Republica Moldova.

Campania care sta la baza acestui parteneriat este „Salvati Inima unui Copil”, initiativa care urmareste atingerea a doua scopuri. Primul dintre acestea este pregatirea de specialisti pentru Centrul de Excelenta in Tratarea Copiilor cu probleme cardiace, care va fi inaugurat in 2015 la Spitalul „Grigore Alexandrescu”. Clinica se doreste a fi un veritabil Centru de Excelenta in domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice, precum si in cel al neurochirugiei pediatrice.

Aici se vor asigura diagnosticarea si tratamentul bolilor cardiovasculare la copii, inclusiv la nou-nascuti. O cladire noua cu aparatura proiectata pentru a atinge standarde de excelenta, cea mai mare si moderna unitate de profil din Romania, care are nevoie insa de personal specializat.

Datele statistice sunt ingrijoratoare:

-peste 1.000 de copii cu probleme cardiace se nasc anual in Romania;
-in acest moment, peste 20.000 de copii au nevoie de o operatie pe cord, 1.500 avand probleme grave si necesitand interventii chirurgicale de urgenta;
-5.000 de copii cu boli cardiace mor in fiecare an in Romania pentru ca nu sunt diagnosticati corect si tratati la timp;
-de altfel, Romania este fruntasa in Europa la numarul de copii cu boli de inima;

Pentru ei, pentru parintii lor, existenta unor chirurgi specializati in chirurgia cardiaca pentru nou nascuti si copii, a unor medici cardiologi care sa descopere si sa trateze boala in timp real, a unor medici anestezisti pentru nou nascuti si copii de varste mici, dar si a intregului personal medical aferent este o problema de viata si de moarte.

“Aici am decis noi sa ne implicam: am initiat un program ambitios de specializare a doua echipe de medici in chirurgie cardiaca pediatrica la spitalul Wolfson din Israel. Prima echipa a absolvit deja si este gata sa salveze vieti si sa pregateasca multe generatii de specialisti. Parteneriatul intre Rotary District 2241, Spitalul Grigore Alexandrescu si Fundatiile “Save a Child’s Heart” din Israel si “Gift of Life” din Statele Unite ale Americii si mai nou cel cu UMF Carol Davila asigura stabilitatea si sustenabilitatea acestui proiect”, a mai adaugat Petrisor Diculescu.

Cel de-al doilea obiectiv al campaniei este trimiterea, anual, a 10 de copii cu afectiuni severe, care nu pot fi tratate inca in Romania, pentru a fi operati in Israel. Punctul culminant al campaniei va fi Balul Districtului Rotary 2241, eveniment caritabil care va avea loc pe 21 martie 2015.

In 1857 Carol Davila in ccolaborare cu Nicolae Kretzulescu infiinteaza Scoala Nationala de Medicina si Farmacie. Cea mai veche universitate de medicina si farmacie din tara a fost, inca de la inceput, recunoscuta in Franta si Italia, unde s-au format cu precadere primii profesori. Dedicati indeplinirii misiunii institutiei de formare si perfectionare a resurselor umane inalt calificate in domeniul medical, de a promova cercetarea stiintifica, spiritul si gandirea critica, membrii comunitatii academice se remarca prin realizari de ordin profesional si social. De-a lungul timpului, membrii corpului academic al Universitatii au fost recunoscuti drept personalitati ale lumii medicale romanesti si internationale.

In 1929 au luat fiinta in Romania primele cluburi Rotary la Bucuresti si Timisoara, urmate de alte sapte cluburi, astfel ca in 1936 s-a infiintat Districtul 84 Romania. Reactivat in 1992, acesta functioneaza din 1999 ca Districtul Rotary 2241 Romania si Republica Moldova, care azi cuprinde peste 3.200 de rotarieni organizati in 116 cluburi. Actionand sub deviza „Serviciu mai presus de sine”, rotarienii se implica in viata comunitatii, acordand sprijin initiativelor in domeniul social, medical si cultural, atat in tara cat si peste hotare.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

CJAS Hunedoara aloca fonduri mai mari pentru toate unitatile sanitare din judet

SRI: Nivel scazut de securitate cibernetica a spitalelor din Romania

Medicii sunt pregatiti pentru valul patru (Prefectul Capitalei)

Noile reglementari in modul de acordare a concediilor medicale, in vigoare din 1 august 2021

CDC: Varianta Delta a SARS-CoV-2, la fel de contagioasa ca varicela