Parintii vor avea dreptul la o zi libera pentru ingrijirea sanatatii copilului

15/07/2015

Parintii vor avea dreptul la o zi libera pentru ingrijirea sanatatii copilului

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/parintii-vor-avea-dreptul-la-o-zi-libera-pentru-ingrijirea-sanatatii-copilului/

campanie-copii-epilepsieLa solicitarea Ministerului Sanatatii, miercuri, 15 iulie 2015,  a fost aprobata in sedinta de Guvern Hotararea de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicarea a prevederilor Legii nr. 91/2014 privind acordarea unei zile lucratoare libere pe an pentru ingrijirea sanatatii copilului.

Conform actului normativ, parintii sau reprezentantii legali ai copiilor minori cu varste intre 0 si 18 ani vor beneficia de o zi libera pentru ingrijirea sanatatii copilului.

Ziua libera urmeaza sa se acorde unuia dintre parinti, la alegere, respectiv a reprezentantului legal al copilului, in baza unei cereri depusa cu 15 zile inainte de vizita la medic. Parintele care solicita ziua libera trebuie, de asemenea, sa dea o declaratie pe propria raspundere, conform careia nu s-a mai solicitat o zi libera in acel an, si nici nu se va solicita.

Controlul medical se poate efectua atat in sistemul public de sanatate, cat si in cel privat. Dupa efectuarea controlului medical, parintele/reprezentantul legal al copilului are obligatia sa prezinte medicului de familie al copilului rezultatele investigatiilor.

Pe baza acestora, medicul de familie elibereaza gratuit o adeverinta, pe care parintele/tutorele o va prezenta angajatorului drept dovada ca acest control medical a fost efectuat.

In situatia in care ziua libera a fost acordata in cursul anului scolar, iar copilul frecventeaza o forma de invatamant preuniversitar, medicul de familie are obligatia de a elibera pentru acesta o scutire medicala.

Pentru familiile sau persoanele cu 2 copii se acorda tot o zi lucratoare libera pe an, ca si in cazul unui singur copil.

Pentru familiile sau persoanele cu trei sau mai multi copii se acorda doua zile lucratoare libere pe an, consecutive sau separate, dupa cum decide angajatorul.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Se ia in calcul solicitarea unui test Covid pentru cei care vin in Romania din state cu indice mare de infectare

Rusia intentioneaza sa inregistreze al doilea vaccin anti-Covid

Premiera la Brasov: Operatie de protezare valvulara aortica minim invaziva cu bioproteza resilia

Tataru, despre ipoteza unor noi restrictii dupa alegeri: Tine doar de noi daca vom avea un lockdown sau nu

Webinar medical gratuit | Tratamentul neuropatiei diabetice: direct la tinta