Pandemia actuala ameninta sa reduca la zero deceniile de progres in materie de vaccinare sistematica

27/04/2021

Pandemia actuala ameninta sa reduca la zero deceniile de progres in materie de vaccinare sistematica

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pandemia-actuala-ameninta-sa-reduca-la-zero-deceniile-de-progres-in-materie-de-vaccinare-sistematica/

Salvarea a 50 milioane de vieti pana in 2030 prin consolidarea campaniilor de vaccinare impotriva unor maladii ca rujeola reprezinta un obiectiv pe care si l-au stabilit Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si partenerii sai intr-un moment in care pandemia de COVID-19 reduce acoperirea vaccinarii de rutina, relateaza AFP si Agerpres.

Lansarea acestei strategii mondiale de vaccinare intervine in timp ce, la peste un an de la debutul pandemiei, perturbari majore in serviciile de sanatate esentiale persista in aproximativ 90% dintre tari, potrivit unei anchete a OMS.

“Mii de copii in lumea intreaga risca sa nu primeasca vaccinuri de baza, in timp ce pandemia actuala ameninta sa reduca la zero cele doua decenii de progres in materie de vaccinare sistematica”, a declarat directorul executiv Gavi (Alianta Vaccinului) dr. Seth Berkley, intr-un comunicat, potrivit surselor citate.

Noua strategie, lansata cu ocazia Saptamanii mondiale a vaccinarii 2021, vizeaza prevenirea a 50 milioane de decese in lume, dintre care 75% in tarile defavorizate, prin consolidarea sistemelor de vaccinare de-a lungul vietii.

Programul vizeaza sa atinga pana in 2030 o acoperire in proportie de 90% pentru vaccinurile esentiale administrate in perioada copilariei si adolescentei si sa reduca la jumatate in aceeasi perioada numarul copiilor privati total de vaccinuri.

Programul urmareste de asemenea introducerea sau reintroducerea in anumite tari a unor noi vaccinuri sau care sunt subutilizate, cum ar fi cele impotriva COVID-19, rotavirus sau papilomavirus uman.

“Pentru a ne reveni mai bine dupa COVID-19 si a lupta impotriva viitoarelor pandemii, va trebui sa ne asiguram ca vaccinarea de rutina sa devina o prioritate si sa ne straduim ca vaccinurile sa ajunga la copii care nu primesc niciun fel de vaccin obisnuit. Pentru a face aceasta, trebuie sa lucram impreuna – agentii de dezvoltare, guverne si societatea civila – pentru a ne asigura ca niciun copil nu este dat la o parte”, a afirmat directorul Gavi.

Din cauza lacunelor in acoperirea vaccinarii, focare grave de rujeola au fost recent semnalate in tari precum Republica Democratica Congo, Pakistan si Yemen. Organizatiile internationale se asteapta la alte epidemii in alte locuri.

Situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat “chiar inainte de pandemie, semne preocupante relevau ca incepem sa pierdem teren in lupta impotriva bolilor copilariei care pot fi prevenite, cu 20 de milioane de copii care nu au primit vaccinuri esentiale.

‚ÄúPandemia nu a facut decat sa inrautateasca o situatie deja proasta, lasand alte milioane de copii nevaccinati. Acum, cand importanta vaccinurilor ne preocupa, trebuie sa mentinem aceasta energie pentru a ajuta fiecare copil sa recupereze intarzierea in materie de vaccinare impotriva rujeolei, poliomielitei si altele”, a declarat directorul general al Unicef, Henrietta Fore, potrivit surselor mentionate.

Etichete: vaccinare uzuala, vaccinuri copii, vaccinuri impotriva bolilor prevenibile

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: