HIV/SIDA

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

Relatia medic – pacient in diagnosticarea si tratamentul HIV

Comunicare eficienta a medicului cu pacientul infectat cu HIV este deosebit de importanta in diagnosticarea si monitorizarea tratamentului. Printr-o relatie deschisa medic-pacient cu HIV, medicul va putea sa informeze bolnavul asupra riscurilor bolii, asupra masurilor de preventie a infectarii altor persoane cu virusul HIV.

Citeste ⇾

Factori esentiali in aderenta la tratamentul HIV

Angajarea si participarea corecta a pacientului la planul de ingrijire si tratament HIV in colaborare cu medicul curant este esentiala. Consimtamantul pacientului si stabilirea unei relatii eficiente medic-pacient este importanta pentru ca pacientul cu HIV sa urmeze tratamentul in pofida factorilor perturbatori.

Citeste ⇾

Caile de transmitere a virusului HIV

Infectia cu virusul HIV (Virusul Imunodeficientei Umane) are ca principal efect distrugerea sistemului de aparare a organismului. Informarea pacientilor de catre medic asupra cailor de transmitere a virusului HIV este esentiala pentru prevenirea cresterii numarului bolnavilor cu HIV.

Citeste ⇾

Factori emotionali in evolutia tratamentului la persoanele HIV pozitiv

Evolutia tratamentului la persoanele HIV pozitiv poate fi influentat de teama de a transmite virusul HIV altor persoane, de reactia familiei la aflarea diagnosticului, precum si de propria perceptie asupra bolii sau a imaginii corporale.

Citeste ⇾

Prevenirea transmiterii virusului HIV de la mama la fat

Transmiterea HIV de la o mama infectata la fat este cunoscuta sub numele de transmitere verticala. Consilierea pacientei dar si a cuplului asupra riscurilor care pot aparea in timpul sarcinii si asupra posibilitatii transmiterii virusului HIV la fat este esentiala.

Citeste ⇾

Semne si simptome ale HIV/SIDA care pot fi recunoscute de pacienti

Virusul Imunodeficientei Umane (virusul HIV) este cel care, in urma infectiei, declanseaza Sindromul Imunodeficientei Umane (SIDA) . Este important de retinut ca nu toate persooanele infectate cu virusul HIV manifesta si SIDA. Aceasta afectiune apare in cazul persoanelor infectate cu HIV si conduce la o expunere marita catre infectii sau catre anumite forme de cancer.

Citeste ⇾