Educatie pacienti: Factori emotionali in evolutia tratamentului la persoanele HIV pozitiv

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

02/09/2013

Factori emotionali in evolutia tratamentului la persoanele HIV pozitiv

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/factori-emotionali-in-evolutia-tratamentului-la-persoanele-hiv-pozitiv/

hivEvolutia tratamentului la persoanele HIV pozitiv poate fi influentat de teama de a transmite virusul HIV altor persoane, de reactia familiei la aflarea diagnosticului, precum si de propria perceptie asupra bolii sau a imaginii corporale.

Cauze ale stresului emotional

Unul din factorii emotionali care influenteaza viata pacientului este frica de viitor, nesiguranta, corelate cu capacitatea fiecaruia de a se adapta la aceasta noua stare.

In acest caz, este foarte importanta comunicarea medic-pacient prin care persoana diagnosticata HIV pozitiv sa primeasca toate informatiile necesare cu privire la stilul de viata al unui pacient HIV.

Un al doilea factor este confruntarea pacientului HIV pozitiv cu efectele secundare ale tratamentului. Distributia grasimilor, greutatea pot sa influenteze echilibrul psihic al pacientului, modalitatea in care acesta se percepe fizic.

Al treilea factor se refera la perceptia acestuia de catre comunitatea din care face parte dupa aflarea diagnosticului. Pacientul HIV pozitiv poate sa considere ca societatea il va marginaliza si discrimina. Aflarea diagnosticului are, in opinia sa, un impact negativ asupra relatiilor interpersonale.

Pentru a va informa cum se manifesta tulburarea anxioasa si depresia la pacientii diagnosticati cu HIV, cititi si https://www.formaremedicala.ro/ce-trebuie-sa-stiti-despre-echilibrul-emotional-al-persoanelor-hiv-pozitiv/.

Diagnosticarea tarzie si efectele pe care le poate avea atata asupra sa, cat si asupra partenerului de viata sau al copilului, in cazul unui cuplu in care unul sau ambii parteneri sunt HIV pozitiv, este o alta cauza a stresului emotional

Masurile de informare si de preventie cu ajutorul medicilor pot determina evitarea infectarii cu HIV sau pot ajuta diagnisticarea timpurie.

Importanta consilierii persoanei HIV

Medicii trebuie sa le recomande pacientilor HIV urmarea unor sedinte de consiliere atat in cadrul unor discutii de grup, cat si individual.

Consilierea poate sa fie un factor pozitiv pentru mentinerea echilibrului emotional si pentru evitarea cauzelor care ar putea influenta evolutia tratamentului.

Rolul familiei este esential atat in inlesnirea comunicarii pacientului cu medicul sau, cat si in asigurarea sprijinului emotional de care are nevoie.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: