Educatie pacienti: Prevenirea transmiterii virusului HIV de la mama la fat

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

30/08/2013

Prevenirea transmiterii virusului HIV de la mama la fat

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/prevenirea-transmiterii-virusului-hiv-de-la-mama-la-fat/

Sfaturi importante pentru controlul acneei in timpul sarciniiTransmiterea HIV de la o mama infectata la fat este cunoscuta sub numele de transmitere verticala. Consilierea pacientei dar si a cuplului asupra riscurilor care pot aparea in timpul sarcinii si asupra posibilitatii transmiterii virusului HIV la fat este esentiala.

Momentele cheie cand femeia pozitiva HIV poate transmite virusul fatului

In timpul sarcinii, riscul ca mama infectata HIV sa transmita virusul fatului este mai mare in cazul in care incarcatura virala a mamei mare, iar starea ei de sanatate este mai afectata.

In timpul travaliului, al nasterii, mama poate transmite virusul. De aceea, este recomandata nasterea prin cezariana.

Dupa nastere, exista riscul transmiterii HIV, de aceea este interzisa alimentarea la san deoarece virusul HIV se transmite prin lapte matern. Copilul va fi alimentat cu formule de lapte de la nastere.

Pentru prevenirea transmiterii virusului HIV de la mama la fat se va incepe profilaxia cu medicamente ARV la 6-8 ore de la nastere, timp de 6 saptamani.

Foarte importanta este supravegherea cuplului mama-copil.

Consilierea cuplului inainte de sarcina

Analiza si monitorizarea corecta a pacientului infectat cu virusul HIV asigura analiza eficienta a starii sale de sanatate.

Consultarea completa a medicului infectionist stabileste stadiul bolii, tratamentul ARV potrivit, ce boli cu transmitere sexuale asociate exista si ce coinfectii au fost descoperite.

Inainte de sarcina, evaluarea capacitatii de reporducere pentru fiecare cuplu are in vedere varsta partenerilor, depistarea eventualelor cauze de infertilitate.

Evaluarea psiho-sociala a partenerilor din cuplu este deosebit de importanta pentru ca acestia sa fie bine informati si totodata constienti de riscurile pe care le implica o sarcina intr-un cuplu in care unul dintre parteneri sau ambii parteneri au HIV.

Consilierea cuplului este foarte importanta deoarece poate preveni infectarea partenerului care nu are virusul HIV, depasirea unor probleme de infertilitate si prevenirea infectarii copilului in timpul sarcinii.

Pentru mai multe informatii despre diagnosticul, testarea HIV, dar si despre managementul bolii consultati sesiunea de conferinte online disponibila la http://www.edumedical.ro/sa-vorbim-online-despre-hivsida-2/

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Lista statelor in cazul in care se impune carantina la domiciliu pentru 14 zile

Medicii care trateaza pacientii cu Covid-19 sunt ingrijorati de criza unor medicamente esentiale

Vaccinul anti-Covid dezvoltat de AstraZeneca si Universitatea Oxford genereaza raspuns imun la persoanele in varsta

Un alt medic a pierdut lupta cu Covid-19 | Chirurgul Dumitru Octavian Unc a murit dupa ce s-a infectat cu noul coronavirs

Medic la Institutul ‘Matei Bals’: Panica nu duce la nimic bun