Orban: Guvernele anterioare au primit avertismente pentru eventuale epidemii

13/11/2020

Orban: Guvernele anterioare au primit avertismente pentru eventuale epidemii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/orban-guvernele-anterioare-au-primit-avertismente-pentru-eventuale-epidemii/

Guvernele anterioare au primit avertismente de la specialisti ca trebuie facute pregatiri pentru eventuale epidemii, dar nu s-a luat nicio masura, spune premierul Ludovic Orban.

“Trebuie sa recunoastem ca aceasta criza sanitara, aceasta epidemie a prins Romania intr-un moment in care nu era pregatita – asta este adevarul – de la stocurile strategice – orice tara are niste stocuri strategice de echipamente – stocurile strategice care insemnau masti, echipamente, inclusiv ventilatoare, injectomate, monitoare, paturi de terapie intensiva. Deci n-aveam nimic, deci stocuri zero in ceea ce priveste batalia cu epidemia. Si asta s-a intamplat in conditiile in care guvernele anterioare au primit avertismente din partea epidemiologilor, din partea profesionistilor ca trebuie facute pregatiri pentru eventuale epidemii. Nu s-a luat nicio masura. Noi ne-am trezit repede. Noi am adoptat ordonanta de urgenta privind constituirea stocurilor strategice cu mai mult de o luna inainte de aparitia primului caz in Romania de coronavirus”, a afirmat Orban la Realitatea Plus, citat si de Agerpres.

Demnitarul a mai afirmat ca autoritatile au trebuit sa faca fata unor situatii incredibile.

Continut educational:

“In Bucuresti, de exemplu, sunt cam 700, 800, 1.000 de cazuri. Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti trebuie sa faca fata, si Serviciul de ambulanta (…) la solicitari mult mai multe, pentru ca din cei care se testeaza cam 20 – 25 % sunt pozitivi. Unii au simptome, dar nu sunt bolnavi de coronavirus. Ei trebuie sa faca fata unor eforturi uriase. A trebuit sa facem apel la voluntari pentru a putea aduce la zi anchetele epidemiologice care se fac pentru fiecare caz pozitiv. (…) La debutul pandemiei, capacitatea noastra de testare pe aparate de tip Real Time PCR era de 4-500 de teste pe zi. Astazi am depasit 50.000 si continuam sa crestem. Noi am fost intr-o crestere constanta a capacitatii de testare, in conditiile in care nu-i simplu sa autorizezi un centru de testare”, a mai explicat seful guvernului, potrivit surselor citate.

De asemenea, el a mai adaugat ca orice medic care se intoarce in tara este bine-venit si isi gaseste loc de munca imediat.

Etichete: guvern pregatiri pandemie, masuri pandemie guvern, epidemie covid romania, ludovic orban

 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

SUA si UE cer un studiu asupra originii pandemie care sa fie transparent si fara interferente

EMA va primi mai multe prerogative in ceea ce priveste penuria de medicamente in cazul unor crize

Studiu: Aproximativ trei sferturi dintre romani merg la farmacie cel putin o data pe luna

Varianta indiana a coronavirusului ar putea deveni dominanta

Romania a solicitat suspendarea livrarii unor doze de vaccin anti-COVID