Operatie in premiera de implantare a unui dispozitiv de reglare a debitului cardiac

16/01/2015

Operatie in premiera de implantare a unui dispozitiv de reglare a debitului cardiac

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/operatie-premiera-de-implantare-unui-dispozitiv-de-reglare-debitului-cardiac/

heartOperatie in premiera realizata in Romania, Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din Institutul pentru Boli Cardiovasculare si Transplant (IBCvT) Targu Mure.  O echipa condusa de seful clinicii, dr Horatiu Suciu, asistat de dr. Bojan Biocina din Croatia si dr. Peter Branecky din Germania, a efectuat in cursul zilei de joi, 15 ianuarie, prima implantare a unui dispozitiv de reglare a debitului cardiac.

Operatia efectuata unui pacient in varsta de 44 de ani din Suceava a constat in implantarea pe cord a unui dispozitiv intrapericardic de asistare a circulatiei sangvine.

Acest dispozitiv de reglare a debitului cardiac a fost introdus in interiorul ventriculului stang, iar acesta absoarbe tot sangele din ventricul punand in repaus muschiul inimii care nu face fata acestei sarcini.

“Clinica noastra anunta inca din decembrie ca este pregatita pentru a face un pas inainte, si asta am facut astazi, in tratamentul modern al insuficientei cardiace. Exista o mare nevoie in tara de tratament al acestei afectiuni, insuficienta cardiaca care afecteaza o mare parte din populatie si este una dintre principalele cauze de morbiditate si mortalitate, in Romania si nu numai. Acest tratament modern vine ca o solutie complementara fata de transplantul cardiac, care este un tratament modern al insuficientei cardiace dar exista si impedimente, cum ar fi lipsa donorilor, valabil in toate tarile din Europa, precum si o categorie de pacienti care nu incadreaza in aceasta indicatie de transplant cardiac. Este un procedeu complementar, vine in ajutorul acestor pacienti, fie de a astepta in siguranta transplantarea cordului, care nu poate fi prevazut intotdeauna si poate sa fie si o alternativa la transplant pentru o anumita categorie de pacienti”, a declarat dr. Horatiu Suciu, citat de Agerpres.

Medicul a mai precizat ca exista pacienti care stau de 6-7 ani cu un astfel de dispozitiv de reglare a debitului cardiac si ca, incepand de joi, 15 ianurie 2015, Romania se aliniaza unor standarde internationale in tratamentul modern al insuficientei cardiace.

“Este un eveniment in premiera. Operatia a inceput la 9,30 (s-a incheiat dupa ora 14,30, n.r.) pe un pacient de 44 de ani din Suceava, care era pe lista de transplant de un an si jumatate si care pe parcursul acestei asteptari a suferit o agravare a starii generale si s-a dovedit ca singura solutie era implantarea acestui dispozitiv sa ajute activitatea cardiaca. Aceasta prima implantare trebuie urmata de un program de tratament al insuficientei cardiace. Din informatiile pe care le am si din demersurile pe care le-am facut, atat la nivelul Ministerul Sanatatii, domnul ministru Banicioiu, cat si presedintele CNAS, am fost asigurat ca vom fi sprijiniti, clinicile care deruleaza program de transplant cardiac”, a mai adaugat dr. Suciu.

Acest dispozitiv de reglare a debitului cardiac costa 90.000 de euro, iar in Romania ar fi nevoie de implantarea a cel putin 10-20 anual, pentru salvarea persoanelor care sufera de insuficienta cardiaca si care nu au posibilitatea sa beneficieze de un transplant de cord.

In Germania procedura a fost introdusa din inca din anul 2007, iar in Croatia a fost introdusa in 2008.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: