OMS va reuni oameni de stiinta si experti in comunicare intr-un proiect pentru combaterea dezinformarii

22/07/2020

OMS va reuni oameni de stiinta si experti in comunicare intr-un proiect pentru combaterea dezinformarii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oms-va-reuni-oameni-de-stiinta-si-experti-in-comunicare-intr-un-proiect-pentru-combaterea-dezinformarii/

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a anuntat ca va reuni oameni de stiinta si experti din diverse domenii in cadrul unui proiect care vizeaza combaterea dezinformarii, un pericol pentru sanatatea publica, potrivit dpa.

Din acest proiect ar urma sa faca parte oamenii de stiinta din diverse domenii, de la matematica la IT, sociologie, psihologie, sanatate si comunicare.

Colaborarea se va concentra pe un nou domeniu de cercetare, pe care OMS il numeste ”infodemiologie”, relateaza si Agerpres.

Directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a avertizat la declansarea pandemiei asupra unei ”infodemii” care ameninta sa copleseasca oamenii cu o abundenta de informatii, dezinformare si teorii ale conspiratiei.

Potrivit surselor citate, infodemiologia isi propune sa studieze cum sa se gestioneze cel mai bine aceasta amenintare.

Indiferent daca sunt adevarate sau false, cantitatile excesive de informatii pot influenta negativ sanatatea oamenilor, potrivit OMS, crescand stresul si eventual determinandu-i pe oameni sa accepte sfaturi care ar putea fi periculoase.

”Nu a fost niciodata mai clar faptul ca comunicarea este o interventie publica importanta in sanatate care contribuie la controlul pandemiilor alaturi de epidemiologie, virologie si managementul clinic”, se arata intr-un comunicat al OMS difuzat inaintea conferintei.

Informatiile neclare si inselatoare ar putea afecta increderea in autoritatile din domeniul sanatatii. Potrivit expertilor internationali, cel mai daunator aspect al infodemiei au fost informatiile false si distorsionate din partea unor persoane neautorizate.

Etichete: oms, dezinformare pandemie coronavirus, proiect oms

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Studiu: Vaccinarea anti-Covid este sigura pentru femeile gravide

OMS: E nevoie de cateva saptamani pentru a intelege virulenta noii variante

Ministerul Sanatatii suplimenteaza numarul locurilor de la Rezidentiat

Ministrul Sanatatii: Aceasta boala va deveni la un moment dat endemica

Varianta SARS-CoV-2 detectata in Africa de Sud starneste ingrijorare la nivel mondial