Stiri medicale

OMS: Rezistenta bacteriana la antibiotice, o amenintare la nivel mondial

Data ultimei actualizari: 05/05/2014

medicamente compensateOrganizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizeaza, in urma rezultatelor unui nou raport publicat, ca sanatatea publica la nivel mondial este grav afectata de rezistenta bacteriilor la antibiotice. Specialistii OMS atrag atentia asupra riscului major ca infectii care pana in prezent erau tratate cu antibiotice sa puna in pericol viata bolnavului.

OMS: Preventia infectiilor si prescrierea antibioticelor – factori cheie in sanatatea publica

Raportul OMS atrage atentia asupra rezistentei la antibiotice in cazul tratamentului unor boli precum diaree, pneumonie, infectiile de tract urinar, sepsis.

Astfel, raportul arata ca o bacterie comuna precum K. pneumonia este o cauza frecventa a internarilor in spital cauzate de pneumonie, infectii ale nou-nascutilor. Conform raportului, tratamentul cu antibiotice nu a dat rezultate in cazul a jumatate din numarul pacientilor aflati sub tratament in anumite regiuni.

Un alt caz ingrijorator este cel al infectiilor cu bacteria E. coli, tratamentul cu antibiotice dovedindu-se ineficient la jumatate din pacientii tratati in unele zone.

Specialistii OMS avertizeaza ca rezistenta la antibiotice determina ca infectiile sa afecteze mai mult timp bolnavul si chiar sa-i puna in pericol viata.

Recomandari OMS

Specialistii OMS precizeaza ca sunt necesare la nivel global actiuni de preventie a infectiilor, dar si schimbari majore  a modului in care se produc, se prescriu si se iau antibioticele.

Acestia recomanda medicilor sa prescrie antibiotice doar cand ele sunt cu adevart necesare in tratamentul bolnavilor.

In acelasi timp, sa recomande pacientilor sa nu ia antibiotice fara prescriptie medicala, iar daca incep un tratament cu antibiotice sa-l finalizeze chiar daca intre timp se simt mai bine.

Autor: Anamaria Blanaru

Anamaria Blanaru Anamaria Blanaru si-a finalizat studiile doctorale in Germania in domeniul Filologie. A urmat cursuri de comunicare si creative thinking la Praga. A publicat studii in publicatii de specialitate nationale si internationale (Viena). Este specialist in web content, comunicare, corporate training si studii hispanice.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.