OMS: O singura doza de vaccin anti-HPV este eficienta in preventia cancerului de col uterin

13/04/2022
OMS: O singura doza de vaccin anti-HPV este eficienta in preventia cancerului de col uterin

OMS: O singura doza de vaccin anti-HPV este eficienta in preventia cancerului de col uterin

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oms-o-singura-doza-de-vaccin-anti-hpv-este-eficienta-in-preventia-cancerului-de-col-uterin/

Potrivit unui grup de experti din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), administrarea unei singure doze de vaccin anti-HPV este eficienta in diminuarea riscului de cancer de col uterin.

Vaccinarea anti-HPV este recomandata, in prezent, in doua sau trei doze, insa reevaluarea ultimelor date stiintifice sugereaza ca administrarea unei singure doze ar putea fi, de asemenea, eficienta.

“Acest fapt ar putea reprezenta un pas major in prevenirea cancerului de col uterin, mai ales prin faptul ca vor fi disponibile mai multe doze de vaccin pentru mai multe persoane” a transmis OMS, intr-un comunicat de presa.

Cele mai multe cazuri de cancer de col uterin sunt provocate de virusul HPV (human papilloma virus).Potrivit expertilor din intreaga lume, vaccinarea anti-HPV este sigura si poate preveni sase forme de cancer, inclusiv 90% din numarul de cazuri de cancer de col uterin.

Autoritatile sanitare din Romania iau in calcul reintroducerea vaccinului anti-HPV in Programul National de Vaccinare.

Ministerul Sanatatii extins, anul trecut, grupa de varsta pentru vaccinarea gratuita anti-HPV, astfel incat sa fie incluse si fetele cu varsta intre 14 – 18 ani, conform recomandarilor comisiilor de Epidemiologie si de Oncologie din cadrul Ministerului Sanatatii, precum si ale specialistilor din cadrul Institutului National de Sanatate Publica.

Romania se afla inca pe primul loc in Uniunea Europeana la mortalitate prin cancer de col uterin cu un risc de 6,3 ori mai mare.

Etichete: vaccinul anti-HPV, cancerul de col uterin, preventie cancer de col uterin

 

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: