OMS nu va da publicitatii concluziile provizorii privind ancheta desfasurata in Wuhan

05/03/2021
OMS nu va da publicitatii concluziile provizorii privind ancheta desfasurata in Wuhan

OMS nu va da publicitatii concluziile provizorii privind ancheta desfasurata in Wuhan

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oms-nu-va-da-publicitatii-concluziile-provizorii-privind-ancheta-desfasurata-in-wuhan/

Expertii din partea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) care au anchetat originile pandemiei de coronavirus in orasul Wuhan din China au decis sa nu publice concluzii provizorii, relateaza cotidianul Wall Street Journal, preluat de AFP si Agerpres.

Decizia a fost luata in contextul unor tensiuni tot mai mari intre Statele Unite si China privind conditiile puse de Beijing pentru accesul pe teren al reprezentantilor OMS., scriu sursele citate.

Directorul general al organizatiei, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anuntat in 12 februarie ca expertii vor publica rapid un raport provizoriu, in care vor face un rezumat al cercetarilor la fata locului in China, desfasurat timp de o luna; raportul final ar urma sa apara in cateva saptamani.

Raportul provizoriu nu aparuse insa la mai bine de trei saptamani dupa misiunea in China.

“Prin definitie, un rezumat nu contine toate detaliile (…) Si fiindca exista un interes atat de mare pentru acest raport, doar un rezumat nu ar satisface curiozitatea cititorilor”, a declarat ziarului Wall Street Journal expertul care a condus echipa de ancheta, Peter Ben Embarek, citat de sursele mentionate.

Un purtator de cuvant citat de aceeasi publicatie americana a afirmat ca OMS intentioneaza acum sa publice saptamanile viitoare un raport complet cu principalele concluzii ale anchetei.

De asemenea, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat de la Washington, Ned Price, a cerut Beijingului sa dea dovada de transparenta:

“Ceea ce am indicat clar de cateva saptamani este ca suntem profund ingrijorati de modul in care au fost comunicate primele rezultate ale echipei de ancheta privind COVID-19 si de intrebarile despre procesul care a stat la baza acestor rezultate”.

Intr-o scrisoare deschisa publicata in aceeasi zi, 24 de cercetatori internationali au cerut o noua ancheta, independenta si aprofundata, acuzand “limitarile structurale” impuse activitatii expertilor OMS in timpul misiunii in China.

Echipa OMS a apreciat intr-o conferinta de presa la finalul misiunii ca este “foarte improbabil” ca virusul sa fi scapat din institutul de virusologie din Wuhan, asa cum sustinea administratia fostului presedinte american Donald Trump. La scurt timp dupa aceea, Adhanom Ghebreyesus a precizat ca “toate ipotezele raman deschise”.

Etichete: anchete oms in wuhan, origine coronavirus, concluzie ancheta oms pandemie

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: