OMS face apel la tratament cu demnitate pentru persoanele cu tulburari mintale

09/10/2015

OMS face apel la tratament cu demnitate pentru persoanele cu tulburari mintale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oms-face-apel-la-tratament-cu-demnitate-pentru-persoanele-cu-tulburari-mintale/

tulburari-mintaleLa data de 10 octombrie se marcheaza Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale, ocazie cu care Organizatia Mondiala Sanatatii lanseaza un apel pentru ca bolnavii cu tulburari mintale sa fie tratati cu demnitate.

“Tulburarile mintale reprezinta 13% din bolile lumii si constituie o treime din toate dizabilitatile legate de sanatate”, a afirmat intr-o conferinta de presa Michelle Funk, expert din cadrul OMS, conform EFE.

Conform mai multor studii realizate in diferite parti ale lumii, persoanele cu tulburari mintale mor cu 10 sau 20 de ani mai devreme decat media populatiei.

Insa, acest lucru “nu inseamna ca ele mor direct din cauza bolilor mintale, ci mor de aceleasi boli ca si restul populatiei, dar, pentru ca nu sunt tratate ori pentru ca sunt tratate dar nu cu eficienta si celeritate precum celelalte persoane, inceteaza din viata mult mai devreme”, a mai explicat Michelle Funk, citat si de Agerpres.

Expertul a mai precizat intr-o conferinta de presa ca “demnitatea si drepturile omului sunt esentiale pentru refacere” si ca violenta, abuzul sexual sau situatiile de “pacienti uitati pentru tot restul vietii” sunt ceva obisnuit in multe tari ale lumii.

Mesajul pe care Organizatia Mondiala vrea sa-l transmita in acest an de Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale este acela ca “demnitatea este foarte importanta”. Pentru asta, oraganizatia a lansat o campanie mondiala de promovare a tratamentului demn pentru persoanele cu tulburari mintale.

 

Citeste si Depresia, boala care ataca tot mai multi oameni

Citeste si Au crescut vanzarile de antidepresive

 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Studiu: Aproximativ trei sferturi dintre romani merg la farmacie cel putin o data pe luna

Varianta indiana a coronavirusului ar putea deveni dominanta

Romania a solicitat suspendarea livrarii unor doze de vaccin anti-COVID

Mihaila: Accesul universal si echitabil la medicamente trebuie sa fie o prioritate pe agenda Consiliului UE

Valeriu Gheorghita: Perspectiva unui nou val de imbolnaviri, in toamna, este cat se poate de clara