OMS face apel la tratament cu demnitate pentru persoanele cu tulburari mintale

09/10/2015

OMS face apel la tratament cu demnitate pentru persoanele cu tulburari mintale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oms-face-apel-la-tratament-cu-demnitate-pentru-persoanele-cu-tulburari-mintale/

tulburari-mintaleLa data de 10 octombrie se marcheaza Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale, ocazie cu care Organizatia Mondiala Sanatatii lanseaza un apel pentru ca bolnavii cu tulburari mintale sa fie tratati cu demnitate.

“Tulburarile mintale reprezinta 13% din bolile lumii si constituie o treime din toate dizabilitatile legate de sanatate”, a afirmat intr-o conferinta de presa Michelle Funk, expert din cadrul OMS, conform EFE.

Conform mai multor studii realizate in diferite parti ale lumii, persoanele cu tulburari mintale mor cu 10 sau 20 de ani mai devreme decat media populatiei.

Insa, acest lucru “nu inseamna ca ele mor direct din cauza bolilor mintale, ci mor de aceleasi boli ca si restul populatiei, dar, pentru ca nu sunt tratate ori pentru ca sunt tratate dar nu cu eficienta si celeritate precum celelalte persoane, inceteaza din viata mult mai devreme”, a mai explicat Michelle Funk, citat si de Agerpres.

Expertul a mai precizat intr-o conferinta de presa ca “demnitatea si drepturile omului sunt esentiale pentru refacere” si ca violenta, abuzul sexual sau situatiile de “pacienti uitati pentru tot restul vietii” sunt ceva obisnuit in multe tari ale lumii.

Mesajul pe care Organizatia Mondiala vrea sa-l transmita in acest an de Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale este acela ca “demnitatea este foarte importanta”. Pentru asta, oraganizatia a lansat o campanie mondiala de promovare a tratamentului demn pentru persoanele cu tulburari mintale.

 

Citeste si Depresia, boala care ataca tot mai multi oameni

Citeste si Au crescut vanzarile de antidepresive

 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Cseke Attila: Este nevoie de o noua abordare a campaniei de vaccinare, mai ales in zonele rurale

Metodologie noua de monitorizare a sarcinii | Carnetul gravidei

DSP Sibiu: Includerea medicilor de familie in activitatea de eliberare a certificatelor verzi

Streinu-Cercel: Sistemul sanitar din Romania este blocat in momentul de fata

Autoritatile vor sa atinga pragul de imunizare colectiva pana la finalul anului