O singura doza de suc pe zi creste semnificativ riscul de diabet tip 2

26/04/2013

O singura doza de suc pe zi creste semnificativ riscul de diabet tip 2

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/o-singura-doza-de-suc-pe-zi-creste-semnificativ-riscul-de-diabet-tip-2/

poza suc carbogazosUn nou studiu de specialitate publicat in revista Diabetologia arata ca este de ajuns o singura doza de suc carbogazos consumata zilnic pentru ca riscul de aparitie a diabetului de tip 2 sa creasca semnificativ.

Concluzia face parte dintr-o cercetare realizata in Europa, in cadrul careia au fost analizate informatii medicale despre 12.000 de persoane care au fost diagnosticate cu diabet tip 2 in perioada 1991 – 2007. Aceste date au fost comparate cu informatiile obtinute de la un grup de 15.000 de subiecti selectati aleatoriu, dintre care cei mai multi nu au fost diagnosticati cu aceasta forma de diabet in perioada mentionata. Toate aceste persoane au participat ulterior la un studiu vast, al carui obiectiv era acela de a sublinia legatura dintre dieta, factorii de mediu si riscul aparitiei unei forme de cancer sau a unei boli cronice, in 8 tari europene.

Avand in vedere ca legatura dintre sucul garbogazos indulcit cu zhar si diabetul de tip 2 nu depinde de indicele masei corporale si de aportul caloric zilnic, autorii studiului au ajuns la concluzia ca aceasta crestere a riscului de imbolnavire ar putea fi determinate de cresterea brusca a concentratiei de zahar din sange, cauzata de consumul bauturilor carbogazoase.

Participantii la studiu care au baut zilnic cate o doza de suc indulcit cu zahar au manifestat un risc cu 18% mai ridicat de a se imbolnavi de diabet de tipul 2, de-a lungul celor 16 ani, comparativ cu cei care nu au consumat astfel de bauturi. Mai mult decat atat, riscul de diabet de tip 2 creste in progresie aritmetica, iar persoanele care consumă doua astfel de doze de suc pe zi se expun unui risc cu 18% mai ridicat decat cei care consuma o singura doză pe zi. Rezultatele cercetarilor au ramas constante chiar si dupa ce au fost luati in considerare si alti factori potentiali cauzatori de diabet de tip 2: sedentarismul, varsta, greutatea corporala, alimentatia.

Studiul realizat in Europa este completat de o alta cercetare, realizata in Statele Unite, care arata ca o doza de suc carbogazos consumata zilnic creste cu 25% riscul de diabet de tip 2. Aceasta forma de diabet poate fi prevenita prin adoptarea unui stil de viata echilibrat, in care sa primeze alimentatia sanatoasa si bogata in fructe si legume si activitatea fizica zilnica.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: