NU obligativitatii prescriptiei medicale

02/07/2012

NU obligativitatii prescriptiei medicale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/nu-obligativitatii-prescriptiei-medicale/

Consiliul National al Colegiului Medicilor din Romania solicita  atat Ministerului Sanatatii, cat  si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate renuntarea la obligativitatea prescriptiei electronice.  

Aceasta solicitare este motivata de faptul ca  SIUI  inca nu este intregime functional generand o serie de dificultati  in exercitarea profesiei de medic, conducand  deseori la  incalcarea drepturilor pacientului privind confidentialitatea datelor proprii si asigurarea sigurantei acestor date.

Astfel,  este dificil, fara experimentarea unor statii pilot, sa se introduca la nivelul intregii tari obligativitatea retetei electronice fara o pregatire corespunzatoare.De asemenea, Colegiul Medicilor din Romania  a   prezentat o serie de  motive care stau la baza  renuntarii obligativitatii prescriptiei electronice, si anume:

• in conditiile in care veniturile cabinetelor si ale spitalelor s-au diminuat continuu, noua cheltuiala impusa va fi in detrimentul pacientilor, de aceste fonduri putand beneficia pacientii prin cresterea calitatii serviciilor.

• cheltuielile privind functionarea si implementarea retetei electronice ar trebui suportate de organizatorii de sanatate si nu de cabinetele medicale si unitatile sanitare.

• cresterea birocratiei si  timpului de lucru a medicilor va fi primul efect al introducerii brutale a retetei electronice

• avand in vedere neconcordantele din sistemul SIUI,ac, vor aparea problema in cascada, acest lucru ducand la complicarea actului medical

• exista numeroase localitati sau zone in care nu se poate realiza conexiunile  prin internet si medicii vor trebui, dupa ce elibereaza reteta clasica, sa introduca datele in sistem in timpul lor liber.

• sistemul nu ofera modalitati reale, practice de siguranta a datelor pacientilor, acest lucru conducand la situatii in care poate fi incalcata confidentialitatea pacientului.;incalcarea confidentialitatii datelor medicale este sanctionata atat de legea nr. 46/2003, cat si de Codul de Deontologie Medicala.

 

Pe site-ul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sunt postate atat proiectul, cat si referatul privind aprobarea formularului de prescriptie medicala electronica pentru medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu si a Normelor metodologice privind utilizarea si modul de completare a formularului de prescriptie medicala electronica pentru medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu. Pentru a le vizualiza click aici

 

Stire realizata de: Echipa de redactie FormareMedicala.ro

 

Autor: Dorina Pirau

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: