Nu e pacaleala, e legal! Vineri, 1 aprilie, medicii de familie nu elibereaza documente in relatie cu Casa

31/03/2016

Nu e pacaleala, e legal! Vineri, 1 aprilie, medicii de familie nu elibereaza documente in relatie cu Casa

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/nu-e-pacaleala-e-legal-vineri-1-aprilie-medicii-de-familie-nu-elibereaza-documente-in-relatie-cu-casa/

reteta-compensata-medic-politistiMedicii de familie nu mai pot elibera de vineri, 1 aprilie, documente in contract cu casa, pentru ca…pur si simplu nu au baza legala pentru a face asta.

“Noi, ca sa putem functiona legal in continuare , trebuie sa avem acte aditionale. Avand in vedere ca Ministerul Sanatatii si Casa Natioanala nu au pregatit la timp documentele pentru prelungirea contractului prin act aditional si ca de-abia ieri dupa-amiaza ( joi, 30 martie), in sedinta de Guvern, acest act a fost semnat si publicat in Monitorul Oficial, practice, acum suntem in afara legii daca eliberam documente in relatie cu Casa. Din acest motiv, vineri si luni, pana cand nu semnam actele aditionale , noi am decis sa nu eliberam documente precum retete compensate,  bilete de trimitere la specialist, bilete de trimitere la laborator , tocmai pentru a nu comite o ilegalitate”, ne-a declarat dr. Sandra Alexiu, vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei.

Medicii de familie vor decide vineri si la inceputul saptamanii viitoare cum vor dori sa acorde serviciile medicale, adica pro bono sau contra cost. In oricare situatie, insa, ei vor asigura urgentele.

“Am sfatuit colegii sa aiba grija sa nu elibereze astfel de documente in relatie cu casa pana nu se semneaza actul aditional si am reprogramat pacientii astfel incat ei sa poata beneficia de documentele legale, dupa ce aceste acte aditionale sunt semnate.  In aceasta Hotarare de Guvern exista un articol unde se stipuleaza ca sunt obligati sa ne solicite cu minim cinci zile inainte  de semnarea acestor acte aditionale, lucru care nu a fost respectat. Prin urmare, avem la dispozitie minim cinci zile pentru a semna aceste acte din momentul in care suntem solicitati de catre Casele Judetene de Asigurari”, a mai afirmat Dr. Sandra Alexiu.

Semnarea actelor aditionale ar trebuie sa se faca foarte repede, pentru ca in aceasta situatie nu sunt doar medicii de familie, ci absolut toti furnizorii de servicii medicale.

“Desi pana acum, toate aceste lucruri s-au petrecut in aceasta maniera si noi am semnat de fiecare data dupa trecerea perioadei limita aceste acte, am decis ca in acest an sa nu mai procedam in acest fel si sa intram, in sfarsit, in legalitate. Pana acum semnam actele aditionale dupa 10 – 15 ale lunii, iar acestea erau datate cu data de I ca sa existe continuitate. Pentru ca in acest an mergem conform legii, vom merge sa le semnam la solicitare. Deja, in unele judete, vanzandu-se ca suntem decisi in acest moment, pe acest pas, au inceput sa apara solicitarile de la casele judetene ca sa venim sa semnam actele adictionale. Unii colegi au primit mailuri, altii au primit mesaje pe telefon”, a mai precizat pentru Formare Medicala, vicepresedintele SNMF.

Peste 200 de medici au pichetat joi, între orele 12:00 – 14:00, sediul Ministerului Muncii, pentru aplicarea prevederilor Legii 284/2010 privind salarizarea unitara si in sanatate. Medicii se familie s-au alaturat protestului.

Vineri, incepand cu ora 10:00, la sediul SNMF are loc o conferinta de presa.

Formare Medicala va transmite inregistrarea video la scurt timp dupa incheierea acesteia. Ramaneti cu noi!

 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Vlad Voiculescu: Solutia militara nu este o solutie pentru Romania

OMS: 1 miliard de doze de vaccin anti-Covid administrate in regiunea europeana

Dr. Catalina Poiana: Controlul osteoporozei trebuie sa fie o prioritate

Asociatiile de pacienti: Romania nu se confrunta doar cu problema Covid

UMF “Iuliu Hatieganu”, in topul celor mai bune universitati