Noutati: Lentile de contact care pun diagnostic, monitorizeaza si trateaza afectiuni

16/01/2012

Noutati: Lentile de contact care pun diagnostic, monitorizeaza si trateaza afectiuni

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/noutati-lentile-de-contact-care-pun-diagnostic-monitorizeaza-si-trataeaza-afectiuni/

Sute de milioane de oameni din intreaga lume poarta lentile de contact fie pentru a vedea mai bine, fie din motive de ordin estetic, insa aceste banale lentile pot fi dotate cu “inteligenta” si astfel pot fi utile pentru diagnosticarea, monitorizarea si chiar tratarea anumitor afectiuni, conform unui material publicat de CBS, anunta Agerpres.

Lentilele de contact din aceasta noua generatie, denumite si “lentile inteligente”, sunt dotate cu circuite, senzori si receptori wireless conceputi pentru a mentine sub observatie starea sanatatii persoanei care le poarta.

“Suntem aproape sa obtinem un instrument extrem de important pentru medicina”, explica dr. Babak Parviz, creatorul lentilelor inteligente alaturi de colegi de la Unievrsitatea din Washington.

Ei au construit primele lentile de contact inteligente si sustin ca acestea ar putea elimina intr-o zi necesitatea analizelor de sange.

“Aceste lentile permit o monitorizare constanta, neinvaziva, a corpului uman”, explica Parviz, precizand ca biomarkerii din sange – precum colesterolul sau glucoza – pot fi gasiti si la suprafata ochilor. Astfel, spre exemplu, o lentila de contact poate monitoriza nivelul glucozei din organismul unui bolnav de diabet si poate transmite rezultatul prin semnal radio direct pe telefonul mobil al persoanei respective.

Noile lentile inteligente nu au fost inca testate pe voluntari umani.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: