Stiri medicale

Noua lege a sanatatii ar putea permite spitalelor sa devina fundatii si societati

Data ultimei actualizari: 11/04/2013

Noua lege a sanatatii ar putea permite spitalelor sa isi schimbe statutul juridic si sa devina fundatii si societati in subordinea autoritatilor locale sau a MS, pentru a avea un management de calitate si a atrage si folosi eficient fondurile, a spus prof. dr. Cristian Vladescu, citat de Mediafax.

“Acest proiect de lege permite spitalelor sa schimbe statutul juridic si sa devina societati, asociatii sau fundatii, avand acelasi proprietar, respectiv autoritatile locale, Ministerul Sanatatii (MS) sau ministerele cu retea sanitara proprie. Acest sistem care se regaseste in multe tari, pornind de la Anglia, Polonia, tarile Baltice, permite dezvoltarea unui management de calitate. Totodata, politica de personal nu ar mai depinde de Legea Finantelor Publice, ci de nevoile reale ale spitalului”, a declarat Vladescu.

Conform acestuia, un spital ar putea angaja orice medic doreste si, totodata, sa ii ofere salariul pe care si-l va permite prin noul statut juridic.
Managerii spitalelor vor respecta regulile sanitare pentru a intra in relatie contractuala cu Casa de Asigurari de Sanatate in vederea decontarii serviciilor efectate. Ei isi pot atrage fonduri suplimentare si pot angaja personalul de care au nevoie, dupa grila societatilor sau a fundatiilor”, a explicat presedintele Comisiei Prezidentiale.

Comisia Prezidentiala pentru Analiza si Elaborarea Politicilor din Domeniul Sanatatii Publice va elabora pana la sfarsitul anului un proiect al noii legi a sanatatii, pe care il va prezenta Ministerului Sanatatii spre analiza si completare.

Sursa: www.paginamedicala.ro

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.