Noi reguli pentru ocuparea posturilor de conducere in sistemul de sanatate

14/07/2022
Noi reguli pentru ocuparea posturilor de conducere in sistemul de sanatate

Noi reguli pentru ocuparea posturilor de conducere in sistemul de sanatate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/noi-reguli-pentru-ocuparea-posturilor-de-conducere-in-sistemul-de-sanatate/

La solicitarea Ministerului Sanatatii, Guvernul Romaniei a aprobat Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

Actul normativ stabileste criterii noi de formare initiala si de ocupare a posturilor prin concurs pentru toate categoriile de functii de conducere din sistemul de sanatate: manageri, directori executivi si directori executivi adjuncti ai directiilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, conducerea serviciilor de ambulanta judetene si a Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, directori generali, directori medicali, medic-sef.

Astfel, potrivit Ministerului Sanatatii, pentru cresterea performantelor manageriale se introduc criterii de calitate aferente programelor de formare, elaborate de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, in programul de asistenta tehnica din PNRR.

Mai mult, in vederea asigurarii unei dezvoltari profesionale continue in domeniul managementului sanitar, documentul introduce necesitatea absolvirii la 3 ani, pentru functiile de conducere din domeniul sanatatii, a unui curs de scurta durata in management sanitar sau managementul serviciilor de sanatate, avizate de Ministerul Sanatatii, in baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului Sanatatii.

“Documentul prevede si alinierea mandatului managerilor de spitale cu cel al comitetelor directoare (formate din director medical, director de ingrijiri si director financiar) pentru a permite asigurarea continua a unui management eficient. In prezent, mandatul managerilor de spitale este de patru ani, in timp ce contractul de administrare al comitetelor directoare (formate din director medical, director de ingrijiri si director financiar) este de maxim trei ani, fapt care provoaca dificultati.”, precizeaza ministerul.

De asemenea, pentru a putea realiza in mod coerent politicile publice ale Ministerului Sanatatii in domeniul resurselor umane si implicit prevederile din cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta, se are in vedere infiintarea unui Institut National de Management al Serviciilor de Sanatate, ca institutie publica cu personalitate juridica in subordinea Ministerului Sanatatii. Institutul se va infiinta prin reorganizarea Scolii Nationale de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti.

“Este nevoie de o schimbare radicala si urgenta a modului in care sunt ocupate posturile de conducere din sistem. Performanta scazuta a sistemului de sanatate si ineficientele sale sunt cauzate si de capacitatea administrativa si manageriala redusa, deficitul fortei de munca si limitarea de formare profesionala in domeniul managementului sanitar”, a declarat ministrul Sanatatii, prof.dr. Alexandru Rafila.

Etichete: posturi sanatate, posturi de conducere sanatate

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: