Neuroni din celule epiteliale! Cercetatorii americani au reusit sa transcrie o secventa ADN

28/05/2011

Neuroni din celule epiteliale! Cercetatorii americani au reusit sa transcrie o secventa ADN

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/neuroni-din-celule-epiteliale-cercetatorii-americani-au-reusit-sa-transcrie-o-secventa-adn/

Cercetatorii americani din California au reusit sa transforme cateva celule umane epiteliale in celule neuronale functionale, potrivit unui studiu publicat recent in revista stiintifica Nature.

Savantii americani au reusit sa transcrie o secventa de ADN in celule epiteliale embrionare umane pentru a crea celule care se comporta la fel ca neuronii, informeaza bbc.co.uk.

Aceasta tehnica a fost realizata cu succes si pe soareci, in cadrul unor experimente precedente.

Potrivit oamenilor de stiinta, noua metoda ar putea avea numeroase aplicatii in cercetarile din domeniul neurologic si chiar pentru a crea celule neuronale capabile sa fie transplantate.

Oamenii de stiinta americani au utilizat virusuri modificate genetic pentru a introduce patru tipuri diferite de “factori de transcriere” in celulele epiteliale embrionare. Acesti factori de transcriere joaca un rol major in procesul de “citire” a ADN-ului si de codificare a proteinelor din celule.

Introducerea celor patru factori de transcriere a avut ca efect transformarea unei portiuni din celulele epiteliale in celule care functionau ca cele neuronale.

Spre deosebire de alte abordari folosite in trecut, acest proces nu presupune reprogramarea celulelor epiteliale pentru a deveni celule susa, ci reprezinta o transformare directa a celulelor epiteliale in neuroni.

Noua tehnica ar putea fi folosita in viitor pentru a crea noi celule neuronale ce ar putea fi apoi transplantate unor pacienti suferind de diverse afectiuni neuronale.

Studiul a fost coordonat de Marius Wernig, profesor de patologie la Stanford University School of Medicine din California.

Sursa: www.mediafax.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: