Nereguli privind depozitarea materialelor sanitare si a medicamentelor la Spitalul Judetean de Urgenta Focsani

10/06/2020
Nereguli privind depozitarea materialelor sanitare si a medicamentelor la Spitalul Judetean de Urgenta Focsani

Nereguli privind depozitarea materialelor sanitare si a medicamentelor la Spitalul Judetean de Urgenta Focsani

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/nereguli-privind-depozitarea-materialelor-sanitare-si-a-medicamentelor-la-spitalul-judetean-de-urgenta-focsani/

Neregulile privind depozitarea materialelor medicale si a medicamentelor, la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) ‘Sfantul Pantelimon’ Focsani. Acestea au fost confirmate de un control al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vrancea.

“Marti, o echipa de control a DSP Vrancea a declansat o ancheta in legatura cu modul de depozitare a materialelor si medicamentelor in subsolul unitatii spitalicesti focsanene. Ancheta se desfasoara pe parcursul a doua zile, specialistii DSP Vrancea verificand neregulile care au fost semnalate atat de presa locala, cat si de cea nationala. Echipa a constatat ca, intr-adevar, materialul sanitar era depozitat intr-un spatiu total inadecvat, insalubru, care nu respecta normele de igiena si cele sanitare. O alta neregula constatata a fost ca personalul angajat in gestionarea spatiului respectiv, in momentul in care a identificat prezenta vectorilor, avea obligatia sa sesizeze Serviciul de Prevenire a Infectiilor Asociate Asistentei Medicale (SPIAAM), lucru care nu s-a intamplat. Echipa de control a DSP Vrancea a gasit materiale sanitare apartinand sectiei de Dializa, unele aflate in termen de valabilitate, altele expirate. Dat fiind faptul ca acestea erau depozitate intr-un spatiu neadecvat, toate au devenit inutilizabile. In spatiul de depozitare, gradul de umiditate era ridicat, mucegaiul, prezent peste tot, si lipseau rafturile destinate organizarii si dispunerii conforme a materialelor sanitare”, scrie intr-un comunicat al DSP Vrancea, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, inspectorii sanitari au retras de la utilizare aceste materiale, chiar daca aveau valabilitate in termen, ele fiind considerate deseuri medicale.

Din constatarile inspectorilor DSP Vrancea, SJU se confrunta cu o lipsa a spatiilor de depozitare pe sectii, iar subsolul unitatii medicale este inadecvat depozitarii medicamentelor si materialelor sanitare.

“Folosirea incaperii improvizate din subsol este o consecinta a lipsei spatiului de depozitare de pe sectie. Faptul ca acest spatiu nu a fost prevazut in planurile de constructie ale spitalului a determinat o carenta in organizarea spatiilor conform prevederilor legale in vigoare. Spatiul aflat la subsolul cladirii spitalului, si asa inadecvat depozitarii medicamentelor si materialelor sanitare, avea probleme cu infiltratiile de apa provenite de la precipitatii, iar in ultimul timp o conducta de apa se fisurase si toata apa s-a scurs pe pardoseala. Suplimentar acestor conditii improprii, inspectorii de la DSP Vrancea s-au mai confruntat si cu o obstructionare a informatiilor, ingreunandu-se astfel mersul anchetei pe marginea neregulilor constatate. Responsabilitatea informarii nu ar trebui sa lipseasca, in conditiile utilizarii materialelor sanitare, din partea personalului medical, obligat sa sesizeze starea de avarie in care se afla spatiul supus acum anchetei” au mai precizat reprezentantii DSP Vrancea.

Abateri au fost constatate si in ceea ce priveste receptia si gestionarea marfii primite de spital, precum si in respectarea planului de deratizare.

Continut educational:

Curs GRATUIT, 6 EMC:

Managementul hipotiroidismului

“Totodata, au mai fost gasite materiale medicale aflate in gestiunea farmaciei spitalului, dar care, confruntata, de asemenea, cu problema spatiului, a fost nevoita sa utilizeze aceeasi incapere inadecvata pentru depozitare. Erau situatii cand furnizorii le lasau direct in spatiul insalubru, intr-o totala ignoranta din partea celor responsabili a le receptiona si gestiona corespunzator marfa primita. Abateri s-au gasit nu numai asupra celor care se fac vinovati de neindeplinirea normelor de depozitare a materialelor sanitare, dar si de neglijenta in indeplinirea planului de deratizare. Desi unitatea sanitara avea intocmit acest plan, nu s-a aplicat tratamentul pentru ca nu a identificat nimeni prezenta vectorilor”, au mentionat reprezentantii DSP Vrancea.

Dupa finalizarea anchetei la SJU Focsani, specialistii DSP Vrancea vor dispune masuri si vor formula recomandari in vederea remedierii neconformitatilor constatate.

Etichete: depozitare medicamente, spitalul judetean focsani, dsp vrancea

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: