MS: Proiect de Ordin privind stabilirea programului de vizite in unitatile sanitare publice

17/11/2022
MS: Proiect de Ordin privind stabilirea programului de vizite in unitatile sanitare publice

MS: Proiect de Ordin privind stabilirea programului de vizite in unitatile sanitare publice

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ms-proiect-de-ordin-privind-stabilirea-programului-de-vizite-in-unitatile-sanitare-publice/

Potrivit unui proiect de ordin privind stabilirea programului de vizite in unitatile sanitare publice, pus in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii, se prevede, printre altele, alocarea fiecarui pacient, la internare, a unui cod numeric unic care va fi comunicat apartinatorilor.

Potrivit initativei legislative, furnizarea telefonica de informatii despre starea de sanatate a bolnavului se face numai dupa confirmarea acestui cod.

Proiectul mai preveda ca programul de acces al vizitatorilor in unitatile sanitare publice se realizeaza de luni pana vineri in intervalul orar 15,00 – 20,00, iar in zilele de sambata si duminica intre orele 10,00 – 20,00. Durata vizitei va fi de 30 de minute, insa in cazul unor evenimente epidemiologice deosebite, pe baza analizei de risc efectuate de catre Directiile de sanatate publica, in sectiile/compartimentele fara risc programul poate fi limitat la maximum 15 minute, iar in sectiile/compartimentele in care se afla internate persoane aflate la risc pentru dezvoltarea unor forme severe de boala poate fi suspendat.

“Programul de vizita la nivelul unitatii sanitare poate fi suspendat in situatiile de risc epidemiologic, prevazute la art. 6 din Legea 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic crescut, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Nu este permis accesul vizitatorilor care prezinta semne clinice de infectii acute”, prevede proiectul de ordin postat in Transparenta Decizionala.

De asemenea, unitatile sanitare au obligatia, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a ordinului, de a elabora proceduri si de a implementa un sistem de informare a apartinatorilor pacientilor, care sa permita ca la cel mult doua ore de la internarea pacientului sa fie comunicate apartinatorilor telefonic/sms, la cerere, urmatoarele informatii: sectia/compartimentul unde este internat, numarul salonului, etajul, numele medicului curant si numarul de telefon apelabil pentru informatii despre starea de sanatate, cu respectarea drepturilor pacientului.

Totodata, in situatia in care programul de vizita este suspendat sau in situatia in care starea de sanatate a pacientului nu permite vizitarea, sectiile/compartimentele au obligatia de a asigura informarea telefonica zilnica a apartinatorilor, prin medicul curant/medicul de garda/personalul desemnat, despre starea si evolutia celui internat, cu respectarea drepturilor acestuia.

Pentru bolnavii internati pe oricare dintre sectiile/compartimentele unitatii sanitare, la solicitare, cu respectarea drepturilor pacientului, apartinatorii pot discuta direct cu medicul curant in timpul programului zilnic de lucru al acestuia, in baza unui program stabilit de medicul sef/coordonator de sectie/compartiment, aprobat de directorul medical si afisat la loc vizibil la intrarea in unitatea sanitara.

De asemenea, proiectul mai prevede si conditiile de vizitare sau prezenta a parintilor in cazul copiilor internati in sectiile si compartimentele unitatilor sanitare publice.

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: