Prelungirea acordului romano-italian in domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice

25/01/2022
Prelungirea acordului romano-italian in domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice

Prelungirea acordului romano-italian in domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ms-prelungirea-acordul-romano-italian-in-domeniul-chirurgiei-cardiovasculare-pediatrice/

Copiii care se nasc cu malformatii cardiace vor fi operati in Romania, fara a fi necesar transferul lor in unitati sanitare din alte tari, ca urmare a Acordului de Cooperare in domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice incheiat intre Ministerul Sanatatii, IRCCS Policlinico San Donato Italia, Asociatia Bambini Cardiopatici nel Mondo Italia si Asociatia Inima Copiilor din Romania.

Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Sanatatii, prof. univ dr. Alexandru Rafila a solicitat inceperea demersurilor necesare pentru prelungirea Acordului de Cooperare in domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice incheiat intre Ministerul Sanatatii, IRCCS Policlinico San Donato Italia, Asociatia Bambini Cardiopatici nel Mondo Italia si Asociatia Inima Copiilor din Romania, in cadrul unei intalniri cu repezentantii partii italiene, coordonatorii si personalul medical din unitatile sanitare implicate din Romania, care a avut loc, marti, 25 ianuarie 2022, la Ministerul Sanatatii.

Programul de cooperare, care a inceput in anul 2013 si se incheie in 31 iulie 2022, are doua componente, una in care echipe de medici italieni si romani opereaza copiii cu malformatii congenitale cardiace in cadrul spitalelor din Romania si cealalta de pregatire profesionala in Italia a personalului medical din tara noastra in domeniul chirurgiei cardiace pediatrice.

Interventiile sunt realizate in Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “Marie Curie” si in centrele din Iasi, Cluj Napoca si Timisoara.

Din anul 2013 si pana in prezent, au fost realizate un numar de 1462 interventii in cadrul programului de cooperare, conform raportarilor spitalelor si a unui numar de 140 de profesionisti din domeniul Sanatatii.

Potrivit sursei citate, in cadrul intalnirii, ministrul Sanatatii a multumit partii italiene pentru sprijin si a felicitat echipele de profesionisti romani pentru munca depusa. De asemenea, a subliniat necesitatea sustenabilitatii acestui program, care trebuie sa duca pana in anul 2025 la constituirea unor echipe complete de specialisti romani care sa poata efectua toate tipurile de interventii chirurgicale cardiace necesare copiilor din tara noastra.

La randul lor, specialistii italieni au subliniat importanta acordului incheiat cu Ministerul Sanatatii si au exprimat disponibilitatea pentru extinderea programelor de training si asistenta tehnica si pentru alte patologii pediatrice in care exista deficit de specialisti.

In tara noastra, aproximativ 2500-3000 de copii se nasc anual cu probleme cardiace, mai precizeaza MS.

Etichete: chirurgie cardiovasculara, operatii cardiovasculare copii, operatii copii malformatii cardiace

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: