MS atrage atentia ca odata cu inceperea cursurilor in scoli, numarul cazurilor de gripa ar putea creste

11/01/2019

MS atrage atentia ca odata cu inceperea cursurilor in scoli, numarul cazurilor de gripa ar putea creste

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ms-atrage-atentia-ca-odata-cu-inceperea-cursurilor-in-scoli-numarul-cazurilor-de-gripa-ar-putea-creste/

In prima saptamana a acestui an, morbiditatea prin infectii respiratorii acute in saptamana a fost mai crescuta comparativ cu cea inregistrata in saptamana precedenta, dar s-a incadrat in intervalul asteptat, potrivit unei informari a Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile catre Ministerul Sanatatii.

La nivel national, numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripa clinica, IACRS si pneumonii) a fost de 52991, cu 9.1% mai mare comparativ cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent (48546) si cu 32.5% mai mare comparativ cu cel din saptamana anterioara (39978), cresterea fiind datorata in parte si datelor subraportate din saptamana anterioara ca urmare a zilelor libere legale din perioada sarbatorilor.

“In acest moment nu se pune problema unei epidemii de gripa. Este vorba despre o circulatie mai intensa a virusului gripal”, a declarat ministrul Sorina Pintea, intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii

Reamintim ca de la debutul acestui sezon au fost inregistrate 5 decese confirmate cu virus gripal, iar ministrul Sanatatii spune ca exista o ingrijorare privind decesul unor persoane tinere fara antecedente de sanatate, dar si nevaccinate.

In acest context, Ministerul Sanatatii reaminteste populatiei ca vaccinarea este cea mai sigura si eficienta metoda de prevenire a imbolnavirilor prin gripa si recomanda populatiei sa se vaccineze.

Conform datelor oficiale, pana la data de 06.01.2019 au fost vaccinate antigripal 1.203.057 persoane din grupele la risc, cu vaccin asigurat gratuit de catre Ministerul Sanatatii in cadrul campaniei de vaccinare a persoanelor cu risc ridicat de imbolnavire.

Continut educational:

Ministerul Sanatatii atrage atentia ca, odata cu inceperea cursurilor in unitatile de invatamant numarul cazurilor de imbolnavire ar putea creste. O importanta majora o reprezinta triajul efectuat de catre cadrele didactice in clasa, la prima ora de curs, pentru evitarea riscului aparitiei de focare in colectivitati.

De asemenea, masurile de igiena personala (spalarea cu apa si sapun a mainilor, folosirea batistelor pentru stranut sau tuse, respectarea unui regim de viata sanatos – alimentatie bazata pe legume si fructe, odihna si miscare) sunt esentiale pentru prevenirea imbolnavirilor prin afectiuni respiratorii, si in special prin gripa.
Medicatia antigripala (antivirala) se administreaza la indicatia medicului.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Un medic propune ca antiviralul Favipiravir sa poata fi cumparat din farmacii

Este asteptata o decizie privind rapelul in cazul persoanelor vaccinate cu Johnson & Johnson

Doza de booster cu vaccinul Moderna, dupa 6-8 luni | Recomandare de injumatatire a dozei

S-a descoperit o metoda prin care se poate bloca multiplicarea SARS-CoV-2

Comisia Europeana a stabilit un portofoliu de 10 mijloace terapeutice impotriva Covid-19