Mortalitatea prin cancer, in Romania, cu 48% mai ridicata decat media UE

06/02/2023
Mortalitatea prin cancer, in Romania, cu 48% mai ridicata decat media UE

Mortalitatea prin cancer, in Romania, cu 48% mai ridicata decat media UE

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/mortalitatea-prin-cancer-in-romania-cu-48-mai-ridicata-decat-media-ue/

Romania inregistreaza rate ale mortalitatii prin cancer cu 48% mai mari decat media Uniunii Europene in randul persoanelor cu varste cuprinse intre 15 si 64 de ani, potrivit Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Rata mortalitatii in randul barbatilor cu varste cuprinse intre 15 si 64 de ani a fost cu 64% mai mare decat media UE si cu 27% in randul femeilor, in anul 2021 cancerul provocand 46.779 de decese, mai precizeaza Federatia, intr-un comunicat de presa.

Infectia cu virusul HPV este implicata in 99% dintre cazurile de cancer de col uterin. In plus, studiile din ultimii ani sustin rolul infectiei cu HPV ca factor de risc important si pentru unele cancere din sfera ORL, mai ales pentru cele cu localizare orofaringiana – amigdale, partea moale a cerului gurii/palatul moale, baza limbii. Acestea sunt cauzate de infectia cronica cu HPV in proportie de 70%.

“Romania a facut progrese in prevenirea, diagnosticarea si ingrijirea cancerului in ultimii cinci ani, inclusiv din perspectiva adoptarii in consens a unui Plan National de Combatere a Cancerului si prin cresterea accesului la tratamente considerate standard de ingrijire, iar reducerea mortalitatii prin cancer pulmonar este o prima dovada in acest sens. Avem insa o cale lunga de parcurs pentru a reduce decalajele pe care pacientii oncologici din Romania le intampina in comparatie cu pacientii din restul Europei. Nationalitatea, varsta, educatia pentru sanatate, veniturile, locul in care traim, nu trebuie sa afecteze modul in care avem acces la servicii medicale, la preventia si tratarea cancerului”, a declarat Cezar Irimia, presedintele FABC.

Etichete: mortalitate cancer, diagnostic cancer, pacienti cancer, FABC

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: