Modificarea normelor de aplicare a OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile

04/04/2023
Modificarea normelor de aplicare a OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile

Modificarea normelor de aplicare a OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/modificarea-normelor-de-aplicare-a-oug-nr-158-2005-privind-concediile-si-indemnizatiile/

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a postat in transparenta decizionala proiectul de ordin pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

Potrivit referatului de aprobare, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 10/2023, prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate au fost modificate si completate astfel incat sa se asigure claritate normelor prin care se reglementeaza conditiile care trebuie indeplinite pentru a beneficia de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care opteaza sa incheie contractele de asigurare pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate cu casele de asigurari de sanatate la care acestia sunt luati in evidenta ca platitori de contributie de asigurari sociale de sanatate.

“Persoanele fizice, altele decat salariatii, care opteaza sa incheie contractele de asigurare pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate au obligatia platii unei contributii pentru asigurarea pentru concedii si indemnizatii in cota de 1%, aplicata asupra venitului lunar inscris in contractul de asigurare.”, potrivit referatului.

Venitul asigurat inscris in contractul de asigurare pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, este venitul lunar sau, dupa caz, media lunara a venitului inscris in declaratia fiscala depusa in vederea platii contributiei de asigurari sociale de sanatate, care nu poate fi mai mic decat valoarea unui salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii, si nu poate depasi valoarea a de 3 ori a acestuia.

“Astfel, baza de calcul al indemnizatiilor se determina ca medie a veniturilor asigurate, inscrise in contractul de asigurare, din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, pana la limita a 3 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata.

Contractele de asigurare pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate incheiate cu casele de asigurari de sanatate de catre persoanele fizice si care au venitul lunar asigurat mai mare decat venitul inscris in declaratia fiscala, sau, dupa caz, mai mare decat valoarea a 3 salarii de baza minime brute pe tara, pentru contractele de asigurare pentru concedii si indemnizatii de maternitate, se modifica prin acte aditionale pana la data de 1 iunie 2023.”, se mai precizeaza in initiativa legislativa.

Totodata, actul normativ dispune faptul ca modul de determinare a indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceste situatii se stabileste prin Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr.15/2018/1.311/2017.

Totodata, initiatorii precuizeaza ca, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 10/2023 au fost armonizate si corelate dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, avand in vedere reglementarile stabilite prin alte acte normative de acelasi nivel, conexe sistemului de asigurari pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

De asemenea au fost aduse modificari care sa clarifice normele de aplicare referitoare la certificatele de concediu medical care se pot elibera la o data ulterioara si la certificatele de concediu medical care se elibereaza de catre medicul curant din spitalul din care este externat pacientul.

“S-a reglementat faptul ca concediul pentru sarcina si lauzie nu poate fi intrerupt si acesta se elibereaza de medicul curant de specialitate obstetrica-ginecologie din unitatea sanitara unde a nascut femeia sau de medicul de familie, incepand cu data nasterii copilului, pentru perioade de cel mult 30/31 de zile calendaristice.”, mai scrie in proiect.

Totodata, este reglementat faptul ca certificatul de concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani si ingrijirea copilului cu handicap in varsta de pana la 18 ani pentru afectiuni intercurente se elibereaza de catre medicul care are in ingrijire copilul, in conditiile si pana la duratele maxime prevazute de lege.

Etichete: concedii medicale, indemnizatii medicale, concediu sarcina, concediu lauzie, norme ordonanta 158/2005 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: