Ministrul Sanatatii: Este clar ca preventia diabetului trebuie sa inceapa din copilarie

14/11/2023
Ministrul Sanatatii: Este clar ca preventia diabetului trebuie sa inceapa din copilarie

Ministrul Sanatatii: Este clar ca preventia diabetului trebuie sa inceapa din copilarie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministrul-sanatatii-este-clar-ca-preventia-diabetului-trebuie-sa-inceapa-din-copilarie/

Preventia si informarea publicului privind riscurile diabetului ar trebui sa inceapa inca din copilarie, prin cursuri in scoli despre alimentatie, incepand cu ciclul primar, spune ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila.

“Cred ca politicile publice, fie ca se refera la domeniul sanatatii sau se refera la domeniul alimentatiei, trebuie sa duca la acest raspuns: informarea. Eu sunt convins ca lipseste informarea publicului. Nu stiu cate studii si cate statistici s-au facut legat de informarea publicului, legat de modul de alimentatie, de activitatea fizica. Sa vedem cat de informata este populatia Romaniei in ceea ce priveste modul de prevenire a diabetului si a complicatiilor sale. Evident ca raspunsul trebuie sa vina inca din copilarie. Este clar ca preventia trebuie sa inceapa din copilarie, iar acest lucru se poate face intr-un singur fel – prin educatie pentru sanatate in scoala romaneasca, incepand din ciclul primar, continuand cu gimnaziul si mai tarziu la liceu, dar cu notiuni adaptate fiecarei categorii de varsta. Deprinderile sanatoase se dobandesc in copilarie. Este clar ca ne dorim generatii care sa fie cat mai sanatoase, care sa aiba nevoie de cat mai putine servicii medicale, nu de cat mai multe servicii medicale”, a declarat ministrul Rafila intr-o conferinta de Ziua Mondiala a Diabetului, conform Agerpres.

Potrivit ministrului, 11,6% dintre romani au aceasta afectiune, ceea ce inseamna aproximativ 1,5 milioane de persoane.

“Este o cifra importanta, resursele alocate sunt si ele importante – 2,5 miliarde de lei alocate pentru tratamentul si monitorizarea acestei boli in Romania”, a mai precizat Rafila.

Etichete: diabet, preventie diabet, alimentatie diabet

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: