Ministrul Sanatatii: Am avut si avem solicitari din Republica Moldova pentru medicina de familie

22/04/2019

Ministrul Sanatatii: Am avut si avem solicitari din Republica Moldova pentru medicina de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministrul-sanatatii-am-avut-si-avem-solicitari-din-republica-moldova-pentru-medicina-de-familie/

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, spune ca exista solicitari din Republica Moldova de ocupare a unor posturi vacante de medicina de familie in Romania.

Insa, mai precizeaza demnitarul, pentru ca in cele doua tari, conditiile de practicare a acestei specialitati sunt diferite, a cerut comisiilor de evaluare sa se asigure ca accepta doar medici bine pregatiti.

“Am avut si avem solicitari, la centrul de resurse umane al Ministerului Sanatatii, pentru aceasta specialitate de catre medicii care vin din Republica Moldova. Aici, procedurile de aprobare sunt putin mai greoaie, pentru ca in Romania rezidentiatul pentru medicina de familie este de trei ani, iar in Republica Moldova, dupa finalizarea facultatii, poti sa faci medicina de familie, si atunci este nevoie de un timp de echivalare. Luam in calcul si asta, respectiv sa vina si la noi medici, cum ai nostri au plecat, dar eu vreau sa ma asigur si am cerut comisiilor care evalueaza aceste dosare sa fie foarte, foarte atente, pentru ca noi avem nevoie de medici bine pregatiti”, a declarat ministrul Sorina Pintea, potrivit Agerpres.

Pintea a precizat ca medicina de familie este deficitara, avand in vedere ca exista aproximativ 700 de posturi vacante sau care se vor vacanta in urmatorii ani.

“Politica de resurse umane a Ministerului Sanatatii, pana la un moment dat, a fost politica Occidentului. Practic, s-au scos la rezidentiat specialitati de care era nevoie in afara. Asa este, a fost o realitate. Partea ciudata este ca aveam foarte multe specialitati deficitare si n-am regasit nici in coordonare la rezidentiat. Abia acum, din 2018, am inceput sa cerem universitatilor sa aiba coordonatori pe anumite specialitati deficitare”, a mai afirmat Ministrul Sanatatii conform sursei citate.

 

Etichete: posturi medicina de familie, medici de familie din republica moldova, rezidentiat medicina de familie

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Laura Ciuntu says:

    Nu este corect să fie primiți medici fără rezidențiat. Acest lucru este o sfidare a noastră, cei care am devenit specialiști după ani de învățătură. În plus se va crea un precedent în care se vor ascunde si acei medici de la noi care nu si-au absolvit examenele si nu sunt decât medici generalist fără drept de a avea contract cu Casa de Asigurări.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: