Ministrul Sanatatii a cerut convocarea de urgenta a ministrilor UE pentru a stopa exportul paralel de medicamente

19/09/2017

Ministrul Sanatatii a cerut convocarea de urgenta a ministrilor UE pentru a stopa exportul paralel de medicamente

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministrul-sanatatii-a-cerut-convocarea-ministrilor-ue-pentru-a-stopa-exportul-paralel-de-medicamente/

Ca urmare a semnalelor de alarma legate de posibila retragere a unor medicamente de pe piata romaneasca, ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a transmis o scrisoare omologului sau din Estonia, cerand convocarea de urgenta a Consiliului de Ministri ai Sanatatii pentru a identifica si aplica solutiile care sa conduca la eliminarea exportului paralel de medicamente.

Incepand cu data de 1 iulie, Estonia detine presedintia semestriala a Consiliului UE.

Continut educational:

Reamintim faptul ca, in acest an, Ministerul Sanatatii a luat mai multe masuri legale pentru a impiedica exportul unor medicamente foarte importante pentru pacientii romani, respectiv blocarea exportului de vaccinuri si a mai multor medicamente prevazute in programele nationale de sanatate. Cu toate acestea, este nevoie de o schimbare fundamentala a normelor europene privind comercializarea medicamentelor, astfel incat interesul pacientilor si drepturile lor sa primeze cu adevarat in fata intereselor comerciale, se mai precizeaza conform sursei mentionate, transmite ministerul Sanatatii intr-un comunicat emis marti.

Romania sustine cu toata fermitatea, prin reprezentantii sai, modificarea substantiala a reglementarilor europene din domeniul medicamentelor. In prezent, fenomenul exportului paralel este legal, fiind subsumat principiului de libera circulatie a marfurilor in spatiul comunitar, dar efectele sale pun in pericol accesul cetatenilor la medicamentele de care au nevoie.

Tara noastra nu va accepta ca interesul pacientului roman sa fie afectat de practicile comerciale care nu respecta si nici nu reflecta, de fapt, valorile europene sau  principiile morale, se mai precizeaza conform sursei mentionate.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Sapte state UE, printre care si Romania, starnesc ingrijorare in Europa privind evolutia epidemiei Covid-19

In urmatoarea perioada, 25.000 de cutii de Euthyrox vor fi importate in Romania

Peste 1.700 de studenti straini din 90 de tari s-au inscris la admitere la UMF “Iuliu Hatieganu” din Cluj

Maraton chirurgical de 24 de ore la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central “Dr. Carol Davila”

Un vaccin anti-Covid promitator, dezvoltat de compania Janssen, a inceput sa fie testat pe scara larga