Ministerul Sanatatii va sesiza DNA dupa controlul de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures

05/07/2016

Ministerul Sanatatii va sesiza DNA dupa controlul de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministerul-sanatatii-va-sesiza-dna-dupa-controlul-de-la-spitalul-clinic-judetean-de-urgenta-targu-mures/

MINISTERUL-SANATATII-2016Corpul de Control al Ministerului Sanatatii a efectuat in luna mai o verificare a SCJU Tg. Mures si a constatat mai multe nereguli.Potrivit unui comunicat de presa, achizitia de dezinfectanti in anul 2016  s-a facut prin licitatie deschisa in cadrul careia a fost restrictionat artificial participarea firmelor ofertante in favoarea companiilor Hexi Pharma si Al Carina.

Metoda folosita a fost introducerea unor standarde de calitate suplimentare in mod eronat si nejustificat, standarde care nu se aplica produselor achizitionate.

Cateva exemple: la achizitia de dezinfectanti de suprafete au fost mentionate standarde specifice sistemelor apoase sau instrumentarului medical; la achizitia de dezinfectanti de nivel inalt pentru suprafete critice prin stergere au fost introduse standarde specifice dezinfectantilor industriali.

In alta ordine de idei, la unii dezinfectanti nu au fost cerute standardele obligatorii, ci inlocuite cu altele. Mai exact, la dezinfectantii prin stergere pentru blocul alimentar, nu s-au solicitat cerintele specifice.

Confom comunicatului emis de Ministerul Sanatatii, derularea programului de reabilitare, modernizare si echipare a ambulatoriului SCJU Tg. Mures cu finantare  din fonduri europene (Prgramul Operational Regional) are mai multe nereguli constatate in urma controlului.

O parte a instrumentarului achizitionat si receptionat nu era utilizat la data controlului. Inspectorii au gasit aparatura sigilata pentru sectiile de chirurgie ortopedie pediatrica si pentru sala de aplicare de ghips in timp ce personalul folosea in continuare un isntrumentar uzat si necorespunzator. Corpul de Control a desigilat instrumentarul si a dispus folosirea acestuia.

In proiect si in caietul de sarcini sunt specificate 14 cabinete medicale care urmau sa fie modernizate cu fondurile europene. Cu toate acestea, controlul a identificat alte doua cabinete (planificare familiala si reumatologie) care au fost dotate cu aparatura desi nu erau cuprinse in proiect sau in documentatia de licitatie.

Echipamentul repartizat cabinetului de planificare familiala (ecograf cu sonda vaginala) nici nu putea fi folosit pentru ca avea instalat un sistem de operare versiune demo specific pentru cardiologie. Pentru a functiona este necesara achizitionarea unei sonde tip Doppler si a softurilor pentru obstetrica-ginecologie. Cu acelasi instrumentar au fost dotate si doua cabinete de obstetrica-ginecologie.

Avand in vedere constatarile Corpului de Control, raportul va fi inaintat de Ministerul Sanatatii catre Directia Nationala Anticoruptie pentru analizarea unor eventuale fapte de natura penala.

 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: