Ministerul Sanatatii: Pacientii vor avea acces la cele mai noi tratamente

20/10/2016

Ministerul Sanatatii: Pacientii vor avea acces la cele mai noi tratamente

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministerul-sanatatii-pacientii-vor-avea-acces-la-cele-mai-noi-tratamente/

poza ministerul sanatatiiPacientii vor avea acces la cele mai noi tratamente, dupa ce protocoalele de tratament care vizeaza arii terapeutice importante au fost finalizate.
Acum urmeaza sa fie puse in dezbatere publica 17 protocoalele de tratament pentru cele 21 de medicamente introduse pe lista de medicamente compensate si gratuite prin hotarari de guvern deja adoptate.

Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Sanatatii, se asigura pentru un numar mare de pacienti accesul la cele mai noi alternative farmacoterapeutice pentru urmatoarele patologii:

– oncologie –  11 protocoale terapeutice pentru neoplasm renal, neoplasm colorectal, neoplasm pulmonar, neoplasm ovarian, leucemii, mielom multiplu;
– neurologie – 1 protocol terapeutic pentru scleroza multipla;
– cardiologie – 3 protocoale terapeutice pentru angina pectorala, prevenirea tromboemboliei venoas esi  hipercolesterolemiei;
– pneumologie – 2 protocoale terapeutice pentru BPOC si fibroza pulmonara.

Dupa incheierea dezbaterii publice, o etapa obligatorie, protocoalele vor fi publicate in Monitorul Oficial. Termenul pana la care toate aceste proceduri ar trebui sa fie indeplinite este jumatatea lunii noiembrie. Noile molecule sunt deja pe lista de medicamente compensate si gratuite astfel ca pacientii vor avea acces imediat la tratament.

De asemenea, ANMDM a revizuit si 60 de protocoale terapeutice existente pentru urmatoarele patologii: diabet zaharat, hemofilie, hepatita cronica cu virus C, boala Gaucher, osteoroporza severa, poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta, artrita idiopatica juvenila, artrita psoriazica, boala Alzheimer, dementa asociata cu bolile cardiovasculare, boala Parkinson.

Conform legii, Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale a analizat critic si a avizat protocoalele terapeutice elaborate si/sau modificate de comisiile de specialitate ale Ministerului.

Institutiile implicate in acest proces au facut toate demersurile necesare pentru ca acest proces sa se desfasoare cat mai rapid, in interesul pacientilor. In felul acesta s-au evitat intarzierile din anii trecuti. De exemplu, in 2015, elaborarea protocoalelor terapeutice pentru reumoatologie a durat 9 luni, mai scrie in informarea MS.

 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: