Ministerul Sanatatii despre cardul de sanatate: Acest document nu poate fi utilizat in sistem bancar si nici nu contine sume de bani destinate asiguratilor

06/05/2015

Ministerul Sanatatii despre cardul de sanatate: Acest document nu poate fi utilizat in sistem bancar si nici nu contine sume de bani destinate asiguratilor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministerul-sanatatii-despre-cardul-de-sanatate-acest-document-nu-poate-fi-utilizat-in-sistem-bancar-si-nici-nu-contine-sume-de-bani-destinate-asiguratilor/

ministerul sanatatii-nouMinisterul Sanatatii face noi precizari privind utilizarea corecta a cardului de sanatate, dupa ce pe retelele de socializare au aparut informari si articole pamflet de inducere in eroare de genul “Retrage-ti banii de pe cardul national de sanatate” sau “Minute nelimitate cu medicul de familie! Trebuie doar sa decupezi SIM-ul din cardul de sanatate”.

Avand in vedere mesajele eronate aparute in spatiul public privind utilizarea cardului national de sanatate, Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate precizeaza printr-un comunicat de presa ca “o mare parte din furnizorii de servicii medicale si asigurati au inteles necesitatea si importanta implementarii cardului de sanatate in sistem”.

Cu toate acestea, la nici cateva zile de la implementare, informarile gresite au inceput sa curga in mediul online. Cardul de sanatate a devenit subiectul unor articole de gen pamflet.

Conform Ministerului Sanatatii “exista si persoane care contesta acest proiect, menit sa faca ordine in sistem si sa stopeze fraudarea fondurilor din sanatate. In incercarile disperate de a compromite acest sistem, acestia au recurs la metode de intoxicare si manipulare  prin intermediul retelelor de socializare”.

Mesaje precum “Retrage-ti banii de pe cardul national de sanatate” sau “Minute nelimitate cu medicul de familie! Trebuie doar sa decupezi SIM-ul din cardul de sanatate”, au aparut in mediul online luni si marti.

“Precizam inca o data ca acest document nu poate fi utilizat in sistem bancar si nici nu contine sume de bani destinate asiguratilor, asa cum eronat exista mai multe comunicari pe diverse retele de socializare. Cardul national de sanatate primit de asigurat contine numai datele de identificare ale asiguratului”, specifica ferm Ministerul Sanatatii care mai atrage atentia ca “astfel de mesaje care dezinformeaza opinia publica produc confuzie care poate duce la tensiuni intre pacienti si furnizorii de sanatate.”

In comunicatul emis miercuri, 6 aprilie, atat Ministerul Sanatatii, cat si CNAS considera ca astfel de informari tendentioase pun in pericol procesul de implementare a sistemului si reprezinta incercari de blocare  a unui sistem care are ca scop stabilirea unei discipline financiare si stoparea fraudelor din sistem.

Pe card  si in memoria electronica a cardului sunt imprimate urmatoarele informatii:

  • Numele si prenumele asiguratului
  • Codul unic de identificare in sistemul de asigurari sociale de sanatate
  • Numarul de identificare al cardului national de asigurari sociale de  sanatate (CID)
  • Data nasterii
  • Termenul de valabilitate al cardului (5 ani)

Doar la cererea asiguratului, medicul de familie poate inscriptiona pe cardul de sanatate date medicale.

 

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Ganciu Roxana says:

    Ce nu reușesc sa inteleg este de ce are termen de valabilitate?!!Pt ca în 2019 să o luăm de la capăt cu expedierea,activarea in masă!Ca sa nu mai vorbim de costuri.Dar așa oprim marea fraudă……..

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: