Ministerul Sanatatii a deblocat procedurile de transplant pulmonar

07/04/2016

Ministerul Sanatatii a deblocat procedurile de transplant pulmonar

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministerul-sanatatii-a-deblocat-procedurile-de-transplant-pulmonar/

transplant-plamaniIn urma demersurilor Ministerului Sanatatii, in curand, vor putea fi reluate procedurile de transplant pulmonar.

Acest lucru a fost posibil prin semnarea scrisorii de intentie intre Agentia Nationala de Transplant si organizatia europeana de profil Eurotransplant.

“Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, a avut o serie de intalniri cu prof. Bruno Meiser, presedintele Eurotransplant, si prof. Walter Klepetko, seful Sectiei de chirurgie toracica si al programului de transplant pulmonar de la Clinica Universitara AKH din Viena, acolo unde sunt efectuate operatiile de transplant pentru pacientii romani, cu organe prelevate si puse la dispozitie prin reteaua Eurotransplant”, precizeaza reprezentantii MS intr-un comunicat transmis joi, 7 aprilie.

Pentru cei sapte  pacienti romani aflati in evaluare vor fi reactivate procedurile necesare.

Primii doi urmeaza sa fie supusi transplantarii imediat ce vor fi identificati donatorii compatibili.

Potrivit comunicatului, urmatorii pasi stabiliti includ oficializarea relatiei Romaniei cu Eurotransplant, prin semnarea unui nou acord — ultimul incheiat expirand la finele anului 2013—, evaluarea si recoltarea plamanilor de la eventualii donatori romani si, ulterior, infiintarea a minimum trei centre regionale de urmarire post-transplant in tara noastra.

“Partile au convenit, totodata, ca pe fondul cresterii cererilor pentru acest tip de procedura terapeutica, respectiv de faptul ca AKH, prin agentia Eurotransplant, nu poate asigura mai mult de 10 transplanturi anual, este imperios necesara deschiderea unui Centru National de Transplant in Romania”, mai scrie in informarea de presa.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: