Ministerul Sanatatii a aprobat cresterea numarului de persoane testate

16/04/2020
Ministerul Sanatatii a aprobat cresterea numarului de persoane testate

Ministerul Sanatatii a aprobat cresterea numarului de persoane testate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministerul-sanatatii-a-aprobat-cresterea-numarului-de-persoane-testate/

Nelu Tataru, ministrul Sanatatii a aprobat propunerea Comisiei pentru managementul clinic si epidemiologic al COVID-19 privind modificarea algoritmului de testare pentru COVID-19, precum si a definitiei de caz.

Avand in vedere ca, in prezent, Romania a trecut intr-o alta faza epidemiologica, specialistii epidemiologi, cei de boli infectioase, terapie intensiva si medicina de urgenta din cadrul Comisiei MS au stabilit includerea in prioritatile de testare pentru COVID-19 a unor categorii de pacienti cu risc mare de forme severe si deces.

“Pana in acest moment am luat o serie de masuri restrictive cu scopul de a limita transmiterea infectiei si de a reduce numarul de forme severe si decese. Sunt masuri pe care le mentinem in continuare, ma refer aici la distantare sociala, izolare, carantina etc. Dar, avand in vedere evolutia numarului de decese este necesar sa aplicam, suplimentar, si masuri de detectie a infectiei la categorii de bolnavi care pot sa dezvolte forme severe de imbolnavire, in scopul de a interveni cu tratament medical cat mai precoce”, a declarat ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, intr-un comunicat remis, joi.

Astfel, s-a aprobat testarea, suplimentar, pentru:

– Pacienti inainte de procedura de transplant (asimptomatici) si donatorii de organe, tesuturi si celule stem hematopoietice inainte de donare; pacienti cu transplant de celule stem hematopoietice aflati in tratament imunosupresor, inaintea fiecarei internari din perioada de monitorizare post-transplant — 2 teste la 24 de ore interval.
– Pacienti asimptomatici cu imunosupresie in contextul bolii sau indusa medicamentos la internare in spital — 2 teste la 24 de ore interval.
– Pacienti oncologici asimptomatici aflati in curs de chimioterapie — de 2 ori pe luna.
– Pacienti oncologici asimptomatici inainte de interventii operatorii sau manevre invazive.
– Hemodializati simptomatici.
– Hemodializati asimptomatici contacti cu caz confirmat, 2 testari, la 6-7 zile interval intre ele; pe durata acestei perioade acestia vor fi dializati in sesiuni separate de restul pacientilor
– Gravidele asimptomatice care se afla in carantina/izolare la domiciliu sau au fost contact apropiat cu un caz confirmat.
– Personalul de ingrijire din camine de batrani — de 2 ori pe luna.

De asemenea, s-a hotarat ca, unitatile sanitare pot stabili protocoale de testare prin tehnici de RT-PCR, suplimentar, pentru personalul sanitar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, in a 6-7 zi de la ultimul contact posibil infectant, care pot fi realizate cu resurse proprii in laboratoarele pe care le detin sau in alte laboratoare.

Etichete: testare covid-19, teste coronavirus, categorii de persoane testate covid-19, teste covid-19 boli cronice, definitii de caz covid-19, algoritm de testare covid-19

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: