Mii de medici si asistenti medicali din Balcani cauta de lucru

10/03/2017

Mii de medici si asistenti medicali din Balcani cauta de lucru

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/mii-de-medici-si-asistenti-din-balcani-cauta-de-lucru/

stetoscop3-min

Mii de medici si asistenti medicali din Balcani cauta de lucru in Europa de Vest, provocand alarma in randul oficialilor din domeniul sanatatii ca s-ar putea ca, in viitorul apropiat, tarile din regiune sa ramana fara personal medical calificat, relateaza Agentia Reuters.

Anul trecut, 10.000 de bosniaci au solicitat permise de lucru in Germania, potrivit Agentiei pentru forta de munca, ce are rol de mediere intre solicitanti de joburi si angajatori germani in baza unui acord din 2014 dintre cele doua guverne.

De atunci, circa 2.700 de asistenti medicali au parasit Bosnia, tara cu o populatie de 3,5 milioane de locuitori. Numai anul trecut au plecat 1.100 dintre ei. Se estimeaza ca aproximativ 400 de medici au plecat din Bosnia si este de asteptat ca un numar similar sa emigreze si in acest an.

”Plecarile din Bosnia s-au facut treptat pana acum, dar, cand se iveste o ocazie, atunci se pleaca in masa si acest fapt ar putea face ca sistemul de sanatate sa intre in colaps”, declara Meho Kovacevic (43 de ani), chirurg ortoped, care lucreaza in orasul bosniac Zenica (centru), citat si de Agerpres.

Situatia este asemanatoare si in alte tari balcanice.

Documente necesare pentru cadre medicale pentru a lucra in strainatate au fost emise pentru 1.600 de medici in Serbia in ultimii doi ani si aproape 1.300 in Croatia de la aderarea acestei tari la Uniunea Europeana in 2013, scriu sursele mentionate.

Tarile ex-iugoslave, in conditiile in care economia lor este inca in redresare dupa un deceniu de turbulentele politico-economice din anii 1990 si somajul consta intr-un procent cu doua cifre, dispun de putine fonduri pentru cheltuieli destinate sanatatii. Conditiile de lucru sunt saracacioase si echipamentele medicale moderne sunt limitate.

Agerpres mai scrie ca un apel la muncitori straini lansat de Germania in ianuarie 2016 a fost intampinat cu un raspuns masiv. Germania, cea mai puternica economie a Europei, duce lipsa de 10.000 de asistenti medicali si de 2.000 de medici, in conditiile in care 40.000 de medici inregistrati urmeaza sa se pensioneze pana in 2021.

Potrivit Asociatiei medicale germane, 2.365 de medici din cele sapte foste republici iugoslave au fost inregistrati in Germania anul trecut, inclusiv 864 din Serbia.

”Ne pierdem cei mai buni experti”, declara Zoran Savic, presedintele sindicatului personalului medical din Serbia. ”Medici mai tineri le vor ocupa locurile, dar sunt necesari minimum 10 ani pentru instruirea unui medic specialist”, a adaugat el, citat de Reuters.

La randul lor, medicii se plang de neplata orelor suplimentare si de salariile mici. Asistentii medicali primesc intre 250 si 400 de euro pe luna in Bosnia si Serbia, comparativ cu salariul de inceput din Germania de circa 1.500 de euro.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: